Učesnik Univerzijade ima novi grip

Sportista iz Australije, učesnik Univerzijade, 14. je slučaj novog gripa u Srbiji. Registrovana su i tri verovatna slučaja oboljenja.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 02.07.2009.

11:58

Default images

Australijanac je neposredno po dolasku u Srbiju dobio simptome bolesti. To je 14. slučaj novog gripa registrovan u Srbiji. Svi koji su bili u kontaktu sa obolelim osobama su pod stalnim zdravstvenim nadzorom, navodi se u saopštenju. Registrovana su i tri verovatna slučaja oboljenja.

Reč je o osobama sa razvijenim simptomima bolesti, koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima, ali bez laboratorijske potvrde dijagnoze.
Nadležni na Univerzijadi uveravaju da nema mesta panici nakon što je ustanovljeno da jedan Australijanac ima novi grip.

Taj sportista došao je odvojeno od svog tima, tako da nije bio u kontaktu sa stanarima Univerzitetskog sela.

“Mi smo ga odmah izolovali i uputili na lečenje na Infektivnu na VMA. Potvrdu smo dobili i od ‘Torlaka’. Radi se o novom gripu. On se trenutno dobro oseća, a inače kompletan epidemiološki nalaz se radi na svim učesnicima Univerzijade”, objašnjava epidemiolog Srđan Lazić. Iako je sportista posetio selo, u saopštenju Univerzijade se navodi da se australijski učesnik nije dugo zadržavao u selu i nije bio na mestima masovnog okupljanja.

“Nemamo ni jedan slučaj ovde zabeležen. Ovde rade službe, timovi epidemiologa i to po procedurama koje smo unapred predvideli. Za sada nemamo ni jedan slučaj, niti jedan problem, da se neko žali na bilo kakve simptome”, kaže direktor Univerzijade, Nebojša Ilić.

U slučaju da se neko požali na simptome novog gripa, takva osoba se smešta u posebnu izolacionu sobu, koja je se nalazi u ambulanti Univerzitetskog sela.

Ta prostorija je i danas ali prethodnih dana prazna.

Makedonija: Negativni rezultati na H1N1

Četvorogodišnji dečak koji je hospitaliziran na Infektivnoj klinici u Skoplju nije oboleo od novog gripa A H1N1.

Ovo su pokazali rezultati Laboratorije u Londonu, koji su samo potvrdili da se radi o sezonskom gripu.

Lekari u Skoplju čekaju rezultate iste laboratorije za još šest pacijenata.

Danas je na Infektivnoj klinici u Skoplju hospitalizovana još jedna osoba, državljanin Srbije, koji je došao kao gost u Pehčevo, grad u istočnom delu Makedonije, a prethodno je boravio u Grčku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: