U Srbiji 13 obolelih od novog gripa

Do danas je u Srbiji potvrđeno 13 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa H1N1, saopštila je radna grupa za praćenje ove bolesti.

Izvor: Beta

Sreda, 01.07.2009.

13:10

Default images

Jedanaest zaraženih osoba je doputovalo iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje, a dve zaražene osobe su bile u kontaktu sa potvrđeno obolelim koji je registrovan u Crnoj Gori.

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša i Srbobrana.

Osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima su pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Inače, prema podacima SZO do 29. juna zvanično je prijavljeno 70.893 slučaja obolelih i 311 umrlih.

Prvi slučaj potvrđen u BiH

Nalaz beogradskog Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" potvrdio je da je dvadesetčetvorogodišnja Banjalučanka zaražena virusom H1N1, što je prvi potvrđeni slučaj novog gripa u BiH.

Pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Amela Lolić potvrdila je na vanrednoj konferenciji za novinare da je stanje ove devojke, koja je 26. juna u Banjaluku doputovala iz Južne Amerike, u posetu porodici, stabilno i da je ona u kućnoj izolaciji.

Lolićeva je rekla da se pacijentkinja oseća dobro, ali da će njeno stanje biti praćeno.

Porodica obolele devojke, kao i svi koji su s njom bili u kontaktu, podvrgnuti su testiranju, ali kod njih nije nađen virus novog gripa.

U Crnoj Gori devet slučajeva novog gripa

U Crnoj Gori potvrđena su još tri slučaja obolelih od novog gripa, čime je broj zarežnih virusom H1N1 porastao na devet.

Crnogorsko ministarstbo zdravlja saopštilo je da je beogradski Institut za imunologiju "Torlak" potvrdio da su tri pacijenta, koja se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Podgorici, zaražena novim virusom.

Radi se o osobama koje su inficirane kontaktom sa osobom iz Kotora, koja je prošle nedelje doputovala iz Perua u Crnu Goru.

Dodaje se da su za tri pacijenta, takođe smeštena u bolnici u Podgorici, dobijeni negativni rezultati i da oni nisu zaraženi virusom H1N1.

Crnogorsko ministarstvo zdravlja očekuje nalaz za još jedan sumnjivi slučaj osobe smeštene u bolnici u Pljevljima.

Ranije danas u bolnicu u Beranama primljene su još dve osobe zbog sumnje da su zaražene virusom meksičkog gripa.

Reč je o ženi i njenom petnaestogodišnjem sinu, koji su prošle nedelje doputovali iz SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: