Zelaja: Odbiću drugi mandat

Svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja izjavio je u Ujedinjenim nacijama da će odbiti drugi predsedsednički mandat ako mu bude ponuđen.

Izvor: Beta

Sreda, 01.07.2009.

01:29

Default images

"Ako mi ponude mogućnost da ostanem na vlasti (i u drugom mandatu), neću to prihvatiti", rekao je novinarima Zelaja posle govora u Generalnoj skupštini UN. U rezoluciji usvojenoj aklamacijom, Generalna skupština je u prisustvu Zelaje juče osudila "državni udar u Republici Honduras koji je povredio demokratski i ustavni poredak".

Istovremeno u glavnom gradu Hondurasa, Tegusigalpi, hiljade demonstranata koji se protive povratku Zelaje i juče su se okupili u znak podrške novoj vlasti.

Održan je i miting podrške svrgnutom predsedniku, ali je, prema rečima organizatora, tu bilo "oko 10.000 ljudi".

Zelaja je svrgnut jer je želeo da izmeni Ustav da bi ostao na vlasti još jedan mandat. Vrhovni sud je referendum o tome ocenio nelegalnim.

Zelaja je u ponedeljak najavio da će se u četvrtak vratiti u Honduras.

"U četvrtak dolazim u Tegusigalpu. Dolazim tamo kao izabrani predsednik i završiću svoj četvorogodišnji mandat", rekao je on, ali mu nova vlast poručuje da će biti uhapšen ukoliko to pokuša.

Ultimatum Organizacije američkih država

Organizacija američkih država saopštila je da vođe puča u Hondurasu imaju tri dana da vrate na vlast prognanog predsednika Manuela Zelaju.

Generalni sekretar OAS-a Hoze Miguel Insulca rekao je da Honduras "rizikuje da bude suspendovan" iz te organizije, ako se sadašnji lideri te zemlje ne povinuju zahtevu.

Insulca je rekao da je reč o "ultimatumu" i osudio, kako je naveo, "staromodni puč".

"Moramo jasno da pokažemo da vojni pučevi neće biti prihvaćeni. Mislili smo da smo u dobu kada vojni pučevi više nisu mogući u ovoj hemisferi", rekao je Insulca.

Rok od 72 časa dat je da se Zelaja, u nedelju proteran iz zemlje, vrati kući praćen predsednicima Argentine i Ekvadora, i da traži ponovno uspostavljenje svoje vlasti.

Novoimenovai predsednik Hondurasa Roberto Mičeleti rekao je juče da bi Zelaju pri povratku mogao sačekati nalog za hapšenje.

Generalna skupština UN osudila je vojni puč u Hondurasu i zahtevala da se Zelaja hitno vrati u zemlju. UN su usvojile rezoluciju kojom pozivaju 192 članice da ne priznaju vladu u Hondurasu koju ne predvodi Zelaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: