Prvi slučaj novog gripa u BiH

Prvi slučaj novog gripa otkriven je u Banjaluci, saopšteno je oko 18 časova. U pitanju je devojka koja se vratila iz Južne Amerike.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2009.

15:20

Default images

Do sada je u svetu zaražena skoro 71 hiljada ljudi a umrlo je 311 osoba, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Najveći porast broja obolelih je zabeležen u SAD, gde je registrovano 6.268 novih slučajeva.

A ministar zdravlja Federacije BiH Safet Omerović rekao je da je BiH potpuno spremna za pojavu meksičkog gripa i naveo da lekova ima dovoljno.

"Imamo referalne centre, a to su klinički centri u Sarajevu i Tuzli, koji mogu napraviti kompletnu dijagnostiku i zbrinjavanje obolelog. Svaki sumnjivi slučaj, gde god da se pojavi na teritoriji Federacije, biće upućen u jedan od tih centara", izjavio je Omerović.

On je rekao da će i pacijenti iz Hercegovine, ako bude ozbiljnih sumnji, biti testirani na sarajevskoj klinici.

"Centri u Tuzli i Sarajevu imaju i izolacione boksove za sumnjive pacijente dok se ne dokaže da li imaj novi grip. Ako se potvrdi postojanje, možemo na vreme, a to je u prvih 48 sati, propisati terapiju. U suštini, možemo da učinimo sve ono što i druge uređene zemlje", rekao je Omerović.

On je rekao da su medicinskim ekipama u svakom kantonu u Federaciji BiH dati jasni zadaci koje treba da sprovedu u slučaju pojave novog virusa gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: