Osuda vojnog puča u Hondurasu

Državnici skoro svih zemalja Latinske Amerike osudili su vojni puč i proterivanje predsednika Hondurasa, a u glavnom gradu protestovale su njegove pristalice.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 29.06.2009.

00:53

Default images

Kriza u Hondurasu počela je kada je vladajući predsednik Hose Manuel Zalaja raspisao referendum putek kojeg je želeo da izdejstvuje promenu ustava koja bi omogućila da i drugi put bude izabran na funkciju šefa države. Međutim, Vrhovni sud Hondurasa to je ocenio kao neustavne planove i naredio vojsci da smeni predsednika republike.

Odmah posle zbacivanja Zalaje, na ulicama Teguisgalpe, glavnog grada Hondurasa, počeli su protesti.

Policija je ispalila suzavac na demonstrante, pristalice svrgnutog predsednika.

Suzavac je upotrebljen protiv grupe od oko 30 demonstranata iza predsedničke palate oko koje se nalazi veliki broj vojnika, javlja Rojters.

U Hondurasu vlada medijski mrak - zatvorene su televizijske i radio-stanice, preostali mediji emituju latino muziku, sapunice i emisije o kuvanju, a dva glavna lista u zemlji "Eraldo" i "Tribuno", optužena su da podržavaju vojni udar budući da su to jedini listovi koji su još uvek dostupni putem Interneta.

U međuvremenu, dok demonstranti postavljaju barikade oko predsedničke palate, vršilac dužnosti predsednika, Roberto Mikeleti, naredio je uspostavljanje dvodnevnog policijskog časa u celoj zemlji, u vremenu od 9 časova uveče do 6 ujutro.

A proterani Hose Manuel Zalaja prvo je odvezen u Kostariku, da bi potom, avionom koji je obezbedio predsednik Venecuele Ugo Čaves, stigao u Nikaragvu.

Tamo je ispričao kako je morao da se krije od metaka, sve dok vojnici nisu ušli u njegovu spavaću sobu, u predsedničkoj palati i odveli ga. On insistira da je i dalje legitimni predsednik Hondurasa.

"Oterali su me na silu. Kidnapovali su me i proterali. Ali iako sam ovde, ja sam i dalje državljanin Hondurasa izabran da vodi zemlju na četiri godine”, rekao je Zalaja. On i dalje tvrdi da ima podršku međunarodne zajednice i moralni autoritet.

“Imam svu podršku za snove i težnje ljudi koji uvek žele da im bude bolje, podršku naroda Hondurasa da se vratim i zauzmem svoj položaj u pogodnom trenutku", izjavio je Zalaja.

Tokom zbacivanja predsednika Zalaje, privedeni su ambasadori Venecuele, Nikaragve i Kube, što je samo pojačalo reakciju državnika zemalja Latinske Amerike.

Oni su svi redom osudili puč, a predsednici Venecuele i Ekvadora zapretili su da će upotrebiti vojnu silu ukoliko njihovi diplomatski predstavnici u Hondurasu budu povređeni ili kidnapovani.

Venecuelanski predsednik Ugo Čaves zatražio je hitnu sednicu Organizacije američkih država ALBA.

"Venecuela je na nogama, naša vlada, naš narod, naše oružane snage. Mi moramo da održimo lekciju toj bezboraznoj buržoaziji Hondurasa koju neće zaboraviti. I nije samo buržoaziji u Hondurasu, nego i u Venecueli i u Ekvadoru i na celom kontinentu", rekao je Čaves.

Razgovori lidera zemalja Latinske Amerike o krizi u Hondurasu biće nastavljeni i ovih dana, u pokušaju da se situacija u toj zemlji što pre reši.

Ban Ki Mun osudio vojni udar

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je vojni udar u Hondurasu, kojim je s vlasti zbačen predsednik Manuel Zelaja, i pozvao na mirno rešenje krize.

"Generalni sekretar UN je duboko zabrinut zbog najnovijih zbivanja u Hondurasu i osuđuje hapšenje predsednika republike", izjavio je njegov portparol.

U zvaničnom saopštenju se ističe snažna podrška generalnog sekretara UN demokratskim institucijama zemlje i traži vraćanje njenih demokratski izabranih predstavnika, kao i puno poštovanje ljudskih prava, uključujući očuvanje bezbednosti predsednika Zelaje, članova njegove porodice i njegove vlade.

A predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miguel Deskoto uputio je poziv Zelaji da se što pre obrati Skupštini UN i podnese izveštaj o događajima u svojoj zemlji.

U sedištu UN u Njujorku danas je održana sednica na kojoj se razgovaralo o situaciji u Hondurasu, posle državnog udara izvedenog u toj centralnoameričkoj zemlji, preneo je Rojters.

Vojni udar u Hondurasu su osudile SAD i zemlje EU, koje su pozvale na mirno razrešenje krize, dok su Zelajini saveznici, predsednik Venecuele Ugo Čaves i predsednik Ekvadora Rafael Korea, zapretili da će upotrebiti vojnu silu ukoliko njihovi diplomatski predstavnici u ovoj centralnoameričkoj zemlji budu povređeni ili kidnapovani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: