Novi sumnjivi slučaj u Makedoniji

Na Infektivnoj klinici u Skoplju večeras je hospitalizovan još jedan pacijent za koga se sumnja da je oboleo od gripa A (H1N1).

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2009.

00:46

Default images

Reč je o 15-godišnjem dečaku koji je jutros doputovao u Prilep iz Kanbere, u Australiji. Dečak je, navodno, sipmtome imao još u avionu kojim je preko Zagreba stigao u Skoplje, a zbog pogoršanja stanja odmah se javio u bolnicu u Prilepu.

Večeras je prebačen na kliniku u Skoplju, gde su u toku laboratoriska ispitivanja.

U Prilepu je u toku dezinfekcija kuće gde je dečak boravio, a preventivnoj terapiji podvrgnuta je porodica i svi koji su bili s njim u kontaktu, ali i petočlani personal u prilepskoj bolnici.

Četvorogodišnji dečak iz Australije pozitivan je na virus grupe A, a da li je zaražen novim gripom H1N1, pokazaće analiza krvi koja se radi u laboratoriji u Londonu.

Dečak je iz Australije doputovao pre osam dana, a prekjuče je iz Prilepa prebačen na Infektivnu kliniku u Skoplju sa simptomima novog gripa, gde je zajedno sa svojom majkom zadržan na lečenju.

Dečakovo zdravstveno stanje sada je znatno poboljšano, stabilno je, a simptomi zbog kojih je primljen u bolnicu se povlače, kaže dr Zvonko Milenković, direktor klinike.

Zdravstvene vlasti ovaj slučaj tretiraju kao da je reč o slučaju novog virusa, zbog čega su pod pojačanim zdravstvenim nadzorom i ostali članovi porodice.

Sa simptomima gripa, na istu kliniku je prekjuče primljen i jedan odrasli muškarac iz Nju Džerzija, koji je doputovao u posetu porodici u Vevčanima kod Struge, ali su prvi testovi bili negativni na novi virus.

Na graničnim prelazima i dalje dežuraju medicinske ekipe, a zdravstvene vlasti uputile su apel građanima koji dolaze iz inostranstva da se odmah jave lekaru ukoliko primete simptome gripa.

Ministar zdravlja Bujar Osmani kaže da je sadašnjih 50.000 kutija leka Tamiflu dovoljno i da se neće nabavljati nove količine.

Makedonija je danas dobila i novi aparat Ril tajm PCR za identifikaciju novog gripa.

Zdravstvene vlasti su saopštile da se preduzimaju sve neophodne mere za zaštitu od epidemije gripa H1N1, posebno s obzirom da je vreme godišnjih odmora.

Pojačane su kontrole na graničnim prelazima i spreman je karantin za eventualno povećanje broja novoobolelih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: