Jeremić: Biće novih pregovora

Vuk Jeremić veruje da će Međunarodni sud pravde (MSP) doći do zaključka da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova suprotno međunarodnom pravu.

Izvor: B92

Subota, 27.06.2009.

21:03

Default images

U intervjuu bečkom "Standardu", šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić naveo je da će posle takve odluke suda, Priština, ukoliko želi da reši nejasnu situaciju, morati da uđe u dijalog sa Beogradom.

"Proces o legalnosti nezavisnosti Kosova je u toku pred MSP. Mi smo uvereni da će presuda Suda pokazati da je u slučaju nezavisnosti Kosova došlo do kršenja međunarodnog prava.

U tom slučaju će Priština dospeti u " lebdeću situaciju " zato što više neće biti daljih priznavanja nezavisnosti ", objasnio je on.

"Nakon takve presude Kosovo zasigurno neće moći da postane članica u pojedinim međunarodnim organizacijama. Tu situaciju će Prištima moći da prevaziđe samo kroz dijalog, pregovore sa Beogradom", poručio je Jeremić.

Prema njegovim rečima raniji pregovori su doživeli neuspeh jer je kosovskim Albancima obećano da u slučaju neuspeha mogu proglasiti nezavisnost i da će pojedine veće države to priznati.

On je podsetio da je od tada do sada samo 60 od 192 zemlje članice UN priznalo Kosovo, i da velika većina priznaje teritorijalni integritet Srbije.

"Diplomatski napori Srbije su se očigledno isplatili. Kroz miroljubivu politiku smo u međuvremenu legalizovali naše stavove i to pored konstantnog pritiska pojedinih najmoćnijih država na mnoge zemlje u svetu da priznaju protivpravnu nezavisnost Kosova. Na drugoj strani čvrsto verujem da će Srbija i druge države zapadnog Balkana postati članice EU ", odgovorio je Jeremić na pitanje da li veruje da Srbija može postati članica EU bez priznanja nezavisnosti Kosova.

Na konstataciju lista da se u Srbiji građani već raduju ukidanju viznog režima od strane EU i pitanje šta to znači za stanovnike Kosova on je podvukao da svaki građanin Srbije prema Ustavu ima ista prava.

"Takođe u Ustavu je definisana i teritorija Srbije, i svi građani koji žive na toj teritoriji imaju pravo na srpsku putnu ispravu. Činjenica je da na jednom delu srpske teritorije vlada poseban administrativni režim koji je predviđen Rezolucijom UN 1244. Administrativni kapaciteti Srbije na tom delu teritorije su ograničeni zbog čega su potrebni dodatni bezbednosni mehanizmi, koji su zadovoljili kriterijume evropskih eksperata", objasnio je Jeremić.

Govoreći o Bosni i Hercegovini Jeremić je kritikovao visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Incka.

"Srbija je jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma i zalaže se za teritorijalni integritet Bosne, i ujedno principijelno ne želi da se meša u unutrašnje stvari jedne nezavisne države. Mi, međutim, mislimo da bi bilo daleko bolje da se demokratsko društvo u BiH tako razvije da više nema potrebe za jednu funkciju u okviru bosanskog državnog poredka, koja ima apsolutističke nadležnosti i o kojoj se odlučuje u inostranstvu ", poručio je on.

"Mi jednostavno ne uviđamo kako treba da se jača demokratija ako visoki predstavnik ima pravo da van snage stavi odluke demokratski izabranog parlamenta. Ne verujemo da je taj korak doprineo stabilnosti stanja. Verujemo da je nakon 15 godina vladavine visokog predstavnika u BiH došlo vreme za punu demokratiju ", zaključio je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: