SAD povukle poziv diplomatama Irana

Vašington, Strazbur, Bern -- SAD su povukle pozivnice upućene iranskim diplomatama za proslavu Dana nezavisnosti, 4. jula, simbolično protestujući zbog gušenja demonstracija u Iranu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Stejt department je, prvi put od Islamske revolucije 1979, početkom meseca pozvao iranske diplomate da učestvuju u proslavama Dana nezavisnosti, koje će biti održane u američkim ambasadama širom sveta. Američka državna sekretarka Hilari Klinton uputila je juče američkim predstavništvima širom sveta uputstvo da se povuku sve pozivnice upućene Irancima.

"Okolnosti su se, nažalost, promenile i učešće iranskih diplomata ne bi bilo prigodno u svetlu nepravednih akcija koje smo predsednik i ja osudili", navela je Klintonova.

Odluka da se pozivnice povuku je simbolična, s obzirom na to da niko od iranskih diplomata nije na njih ni odgovorio.

"S obzirom na ono što se dešava u Teheranu, nije iznenađujuće što niko nije potvrdio dolazak. Imajući u vidu događanja prethodnih dana, ti pozivi neće biti produženi", izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibs.

U SAD se 4. jula slavi Dan nezavisnosti. Na taj dan 1776. godine usvojena je Deklaracija kojom je proglašena nezavisnost od Britanije.

Savet Evrope traži obustavu nasilja

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je iranske vlasti da se uzdrže od upotrebe sile nad mirnim demonstrantima i da oslobode uhapšene.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je, kako se navodi na sajtu te organizacije u Strazburu, ocenila da hapšenja demonstranata, političara kao i članova njihovih porodica i novinara pokazuju nameru iranske vlade da uguši opoziciju i izbegne svaki oblik dijaloga što "radi već 30 godina".

Parlamentarci u Strazburu pozvali su iranske vlasti da omoguće "nezavisnu i verodostojnu" istragu o navodnim nepravilnostima u izbornom procesu.

Uloženi prigovori na izbore, ukupno 646, izazivaju "opravdanu zabrinutost", naveli su parlamentarci Saveta Evrope.

Joran Lindblad koji je predstavio izveštaj Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, istakao je da je jedini put za pronalaženje mirnog i trajnog rešenja kroz demokratiju, poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

On je pozvao evropske zemlje da intenziviraju kontakte sa iranskim vlastima i uspostave "pojačan politički dijalog".

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je spremna da učestvuje u takvom dijalogu sa iranskim parlamentom, demokratskim snagama i civilnim društvom te zemlje.

Lavrov: Pitanja rešiti po iranskim zakonima

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas na rešavanje svih pitanja vezanih za rezultate predsedničkih izbora u Iranu u skladu sa iranskim zakonima.

"Sigurni smo da sva pitanja koja se tiču poslednjih izbora u Iranu treba da budu rešena na osnovu iranskih zakona i u skladu sa procedurama koje oni predviđaju. Onoliko koliko ja shvatam, upravo se to dešava tamo", rekao je Lavrov.

On je, pri tom, pozvao sve strane da se uzrdže od svega što bi moglo da izazove probleme, pre svega od onoga što bi moglo da ima za poseldicu nasilje koje ugrožava živote.

Lavrov je juče stigao u Bern da bi pripremio posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Švajcarskoj na jesen, javio je Itar-Tas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.