Obama pooštrava kritiku Irana

Vašington, Teheran -- Američki predsednik Barak Obama oštro osudio obračun iranskih vlasti sa demonstrantima, rekavši da su SAD "zaprepašćene i ogorčene" zbog nasilja u Teheranu.

Izvor: B92
Podeli

"SAD se neće mešati u proteste povodom iranskih izbora, a optužbe da ih one podstiču su očigledna laž i besmislica", rekao je Obama. On je oštro osudio "pretnje, prebijanja i hapšenja" i ocenio ih kao neopravdane poteze vlasti u Teheranu.

"Jasno sam stavio do znanja da Sjedinjene Države poštuju suverenitet Islamske Republike Iran i da se ne mešaju u unutrašnje poslove Irana, ali isto tako moramo da budemo svedoci hrabrosti i dostojanstva iranskog naroda i zadivljujućeg otvaranja iranskog društva", rekao je Obama.

"Osuđujemo nasilje prema nevinim civilima, gde god se ono dogodi. Narod Irana pokušava da pokrene debatu o svojoj budućnosti. Neki u Iranu, a posebno neki u vlasti Irana, pokušavaju da izbegnu tu debatu optuživanjem Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja za podsticanje protesta zbog izbora", kazao je američki predsednik.

Uz podsećanje da su neuspešni pokušaji da se „gvozdenom rukom” uguši istina o mirnim protestima, šef Bele kuće napominje da samo Iranci mogu da odrede svoju budućnost.

"Uprkos naporima iranske vlade da protera novinare i da se izoluje, upečatljve slike i snažne reči stižu nam preko mobilnih telefona i kompjutera. Tako smo gledali šta su Iranci radili. Svedoci smo bezvremenog dostojanstva desetine hiljada Iranaca dok mirno marširaju. Videli smo ljude svih uzrasta kako rizikuju sve da bi se njihov glas čuo i uredno izbrojao. Iznad svega, videli smo hrabre žene kako pružaju otpor brutalnosti i pretnjama, kao i prizor žene koja krvari na smrt na ulicama. Iako je taj život izuzetno bolan, takođe znamo i ovo: oni koji se bore za pravdu uvek su na pravoj strani istorije", rekao je Obama.

Slično Baraku Obami, ali oštrijim rečima, prava Iranaca brani i dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ibadi, koja je protiv ekonomskih sankcija ali zagovara političke sankcije protiv iranskog vođstva.

"Vlada bi morala da odmah zaustavi nasilje protiv naroda i da narodu omogući pravo da održava demonstracije, a to pravo priznaje i naš ustavni zakon", rekla je iranska nobelovka.

U odbranu demonstranata stao je i iranski filmski reditelj Mohsen Mahmalbaf, koji je tokom razgovora s dopisnicima u Rimu držao plakate s natpisima "Gde je moj glas?" i "Ahmadinedžad nije iranski predsednik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.