Iran: Nema poništavanja izbora

Savet čuvara islamske revolucije još jednom je odbacio zahtev poraženih kandidata da poništi predsedničke izbore od 12. juna.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2009.

00:18

Default images

"Savet čuvara islamske revolucije odbija da poništi predsedničke izbore od 12. juna, navodeći da nije bilo većih nepravilnosti tokom glasanja", saopštila je televizijska stanica na engleskom jeziku "Pres TV". Sukobi policije i demonstranata na protestima u Teheranu sve oštriji.

Oduka je objavljena dan pošto je jedan od poraženih kandidata, umereni političar Mehdi Karubi, ponovio poziv najvišem zakonodavnom telu Irana da poništi ove izbore, da se ne bi trošilo vreme na prebrojavanje glasova, dok je isti zahtev uputio i drugoplasirani kandidat i Ahmadinedžadov glavni suparnik na izborima Mir Hosein Musavi.

Savet je ranije jasno stavio do znanja da izbore neće poništiti, iako je juče saopštio da je broj glasova u najmanje 50 izbornih jedinica premašio broj upisanih birača.

Ove nepravilnosti Savet je pripisao činjenici da Iranci mogu da glasaju gde god žele, ističući da to ni u kom slučaju ne bi u većoj meri uticalo na rezultate izbora.

Objavljivanje rezultata predsedničkih izbora 13. juna na osnovu kojih je proglašena pobeda dosadašnjeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada izazvalo je nerede u Iranu.

Iran: Sukobi sve oštriji

Iranska policija je upotrebila suzavac i bojevu municiju da bi rasterala pristalice opozicije koji protestuju zbog reizbora Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika.

Protesti opozicije su juče nastavljeni uprkos upozorenju Saveta čuvara Islamske revolucije da će rasturiti neodobrene proteste.

Reformistički kandidat Mir Hosein Musavi poručio je Irancima da nastave proteste, ali da ne dovode svoje živote u opasnost.

Revolucionarna garda, elitne iranske oružane snage, zapretila je da demonstranti treba da se "pripreme za odlučno i revolucionarno suočavanje s Gardom, verskom milicijom Basidži i drugim bezbednosnim snagama", ako nastave proteste.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana komentarisalo je krizu kao pokušaj Zapada da destabilizuje Iran širenjem anarhije i vandalizma.

"Svi se dobro sećamo kada su pre dve godine u Parizu i drugim francuskim gradovima izbili neredi posle ubistva tinejdžera afričkog porekla. Nasilja je bilo na ulicama francuskih gradova daleko više nego u Iranu, ali ni CNN ni BBC nisu to predstavili kao krizu, niti su posvetili 20 sati programa krizi u Francuskoj. Ovo smo odštampali sa sajta CNN-a gde se ljudi direktno savetuju kako da ilegalno ulaze na sajtove iranske vlade i ministarstva spoljnih poslova. Zar vam se ne čini da vode sajber rat protiv naše vlade?", zapitao je Hasan Kaškavi, portparol iranskog MIP-a.

Smrt mlade Iranke postala simbol otpora

Amaterski video snimci i dalje su glavni izvor informacija za zbivanja u glavnom gradu Irana. Očevici su izjavili za Bi-Bi-Si da na trgu Haft-e-tir ima puno demonstranata, ali da su raštrkani nakon intervencije više stotina policajaca. Jedan očevidac rekao je agenciji Frans pres da je uhapšeno između 50 i 80 demonstranata.

Svet je obišla i tragična slika pogibije Nede Aga-Soltan, mlade Iranke koja je pogođena u grudi metkom koji su ispalili pripadnici islamske milicije. Ona je tako postala simbol otpora iranske opozicije.

Upozoravamo da je snimak sa Jutjuba veoma potresan i ne preporučuje se za osetljive osobe.

Uhapšen novinar "Vašington tajmsa"

Novinar "Vašington tajmsa" uhapšen je u Iranu, prenela je danas agencija Fars.

"Generalni direktor za strane medije u ministarstvu kulture (Irana) potvrdio je da je uhapšen novinar 'Vašington tajmsa' grčkog porekla", javila je agencija Fars.

Kako se navodi, taj novinar je više puta boravio u Iranu i izveštavao za više medija, ali nije saopšteno zbog čega je uhapšen.

Zvaničnik iranskog ministarstva kulture Mohsen Mogadazadeh je istovremeno upozorio strane medije da treba da "rade u skladu sa zakonom", pošto će "u slučaju agitovanja protiv nacionalne bezbednosti i špijunaže biti uhapšeni i odgovarati pred sudom".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova prošle nedelje je optužilo zapadne medije, čija imena nisu saopštena, da su portparoli demonstranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: