EU: Krizu rešiti mirnim putem

Brisel, Moskva -- Evropska unija odbacila je kao "neosnovane i neprihvatljive" optužbe iranskih vlasti da se Unija, kao i neke njene članice, meša u predsedničke izbore u Iranu.

Izvor: Beta
Podeli

"Sve zemlje EU su jedinstvene u pogledu opužbi koje su iznete, posebno protiv nekih zemalja, i pokušaja da se izdvoji stav nekih u vezi sa Iranom", navodi se u saopštenju češkog predsedništva EU. EU je saopštila da je "duboko zabrinuta zbog nasilja nad demonstrantima, koje je odnelo i ljudske živote".

Brisel je pozvao iranske vlasti da "reše krizu demokratskim dijalogom i mirnim putem" i da ne pribegavaju "masovnim, proizvoljnim hapšenjima".

EU je oštro osudila ograničenja koje su iranske vlasti uvele medijima i novinarima.

Evropska unija je danas pojačala pritisak na Iran kako bi prestao da uz upotrebu sile pokušava da rastera demonstrante koji osporavaju rezultate predsedničkih izbora.

U koordinisanoj akciji, članice EU su pozvale iranske diplomate u svoja minsitarstva spoljnih poslova i oštro upozorile Iran zbog upotrebe sile protiv demonstranata.

Češka, kao predsedavajuća EU, danas je u Pragu prenela iranskom ambasadoru da odbacuje optužbe o mešanju u unutrašnje stvari Irana.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova je poručilo da EU ima pravo da pokrene pitanje "da li su ispunjeni objektivni kriterijumi demokratskog i transparentnog izbornog procesa".

U EU, međutim, nije bilo razgovora o mogućnosti da se Iran kazni diplomatskim sankcijama ili prekidom poslovnih veza, s obzirom da Brisel u Iranu vidi ključnog partnera za rešavnja pitanja na Bliskom istoku.

Sarkozi: Represija nema opravdanje

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da je "neoprostiv" stav iranskih vlasti prema "legitimnoj želji velikog dela iranskog stanovništva za istinom", nakon reizbora Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika zemlje.

"Ono što se događa u Iranu je izuzetno zabrinjavajući stav vlasti u Teheranu prema legitimnoj želji jednog velikog dela iranskog stanovništva za istinom je neoprostiv", rekao je Sarkozi u intervjuu za agenciju Katar pres.

"Na Irancima je da sami izaberu svoje lidere. Potrebno je da se rasvetle izbori, jer Iranci imaju pravo na transparentnost i na istinu. Represija i nasilje prema mirnim demonstrantima treba da prestanu, jer nemaju nikakvo opravdanje", rekao je francuski predsednik.

On je kazao da je "potpuno neprihvatljiva perspektiva da Iran bude zemlja koja ima nuklearno oružje", kao i da je stoga "rešenje iranske nuklarne krize koje će omogućiti stvaranje jedne zone bez oružja za masovno uništenje na Bliskom istoku".

Rusija: Unutrašnja stvar zemlje

Rusija je pozvala danas iranske vlasti da reše "nesporazume" sa opozicijom "u skladu sa Ustavom" i saopštila da smatra da su sva pitanja vezana za izbore u Iranu "unutrašnja stvar" te zemlje.

"Razlike koje su se pojavile posle izbora treba da budu rešene strogo u skladu sa (iranskim) Ustavom i zakonom", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dalje navodi da Rusija poštuje "izbor iranskog naroda" na izborima od 12. juna po kome je, prema zvanično objavljenim rezultatima, pobedio aktualni predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

"Mi smatramo sva pitanja vezana za izbore u Iranu kao unutrašnje pitanje te zemlje", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.