Jeremić: Pasoši i za građane Kosova

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao da će biometrijski pasoši biti izdavani svim građanima sa Kosova, kao i da to nije političko nego tehničko pitanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2009.

00:03

Default images

Jeremić je u emisiji B92 “Utisak nedelje” o izgledima da se Srbiji do kraja godine ukine vizni režim putovanja u EU rekao da "ništa nije gotovo dok nije gotovo", ali i da bi se, ako bi se kladio, kladio da će od 1. januara građani Srbije putovati vez viza u EU.

Svi građani Srbije u skladu s Ustavom i zakonom moraju biti u prilici da dobiju pašose ako ih zatraže, ali će biti sprovedene "posebne bezbednosne provere" za građane s Kosova koji budu zatražili pasoše, budući da "postoje različite bezbednosne okolnosti", rekao je Jeremić.

Jeremić očekuje da će Evropska komisija do 1. avgusta zvanično saopštiti stav da su Srbija, Crna Gora i Makedonija ispunile sve uslove za uspostavljanje bezviznog režima za građane tih država od početka sledeće godine.

On je ocenio da za dolazak Srbije na "beli šengen" više ne postoje tehničke prepreke ili politički problemi, ali i napomenuo da u pogledu ostvarenja tog cilja "treba zadržati određenu dozu rezerve jer ništa nije gotovo dok ne bude gotovo".

"U narednim mesecima doći će nekoliko ekspertskih misija EU koje će ustanoviti da li je Srbija ispunila sve neophodne uslove za bezvizni režim", najavio je ministar Jeremić, kao i to da preostaje da formalna odluka o tome tokom jeseni bude doneta na nivou predsednika vlada i šefova država članica EU.

On je rekao da će u narednih nekoliko meseci u Srbiju doći nekoliko ekspertskih misija koje će proveriti izdavanje pašosa, kontrolu granica i sprovođenje zakona.

Nastavak rada na deblokadi sporazuma sa EU

Šef diplomatije Srbije rekao je da će Srbija nastaviti da čini sve da konačno stupi na snagu Trgovinski sporazum sa EU.

"Nadam se da će u nekom vremenu u budućnosti doći do situacije u kojoj neće više biti političkih prepreka na putu inegracija Srbije u EU. Postoji jedna politička prepreka, to je mišljenje svih, odnosno uspostavljanje koncenzusa da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom. Nadam da će taj konsenzus u dogledno vreme biti postignut", objasnio je Jeremić.

Đelić: Novi akcioni plan

Vlada Srbije će do kraja jula, po prijemu izveštaja Evropske komisije, izraditi novi akcioni plan za period do kraja godine kako bi evropskim parnterima bilo jasno pokazano da se Srbija ne opušta već nastavlja da radi na "belom šengenu", izjavio je danas potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Đelić je novianarima u pauzi konferencije "Evropski put Srbije" kazao da nikoga ne treba da iznenadi to što naši partneri iz Evrope žele da provere da li Srbija primenjuje veliki broj zakona koji je donela.

"Možemo očekivati da će doći još jedna tehnička misija Evropske komisije pre konačne odluke koja je najavljena za jesen, da proveri da li smo na pravom putu za "beli šengen", kazao je potpredsednik Vlade.

Đelić je objasno da je Žak Baro, potpredsednik Evropske komisije zadužen za pravosuđe i unutrašnje poslove, u četvrtak rekao da će "sredinom jula u ime Komisije poslati zakonski predlog Savetu ministrata i Evropskom parlamentu, koji će se konstituisati u narednih nekoliko meseci, pa se konačna odluka (o viznoj liberalizaciji) ne može očekivati pre jeseni".

Prema njegovim rečima, Srbija će prilikom izdavanja novih putnih isprava poštovati državnu politiku "da ni na koji način - ni direktno ni indirektno - ne prizna nezavisnost Kosova", pa će i "procedura izdavanja pasoša na Kosovu i Metohiji biti takva da uvažava realnost".

"Realnost je rezolucija 1244, prema kojoj više od 10 godina nemamo prisustvo Ministarstva unutrašnjih poslova na teritoriji naše južne pokrajine i dok je tako moramo imati specifičnan pristup drugačiji od onoga što je procedura za ostatak naše zemlje gde imamo punu priosutstvo naših organa", kazao je Đelić.

Kako bi smo se obezbedili da "srpski pasoš ne dođe u pogrešne ruke, moramo temeljno proveriti bezbednost dokumenta i ta procedura će biti izuzetno teška i kompleksna" kazao je on.

Na taj način izdavanje putnih isprava neće odstupati od naše državne politike, a biće prihvatljiva za naše evropske partnere, poručio je Đelić.

Dačić: Još jedna mašina za pasoše

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je danas da će MUP, u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, nabaviti još jednu mašinu za takozvanu personalizaciju pasoša čime će se kapaciteti za izdavanje putnih isprava povećati za 50 odsto.

Dačić je novinarima rekao da trenutno nije problem samo prijem zahteva za izdavanje pasoša već i obrada tih zahteva, jer u Srbiji postoje samo dve mašine čiji je kapacitet za izdavanje putnih isprava 4.000 nedeljno, iako se nedeljno izdaje oko 6.000 tih isprava čime je ugrožena stabilnost sistema.

Ministar je najavio da će biti unapređen i softver za izdavanje dokumenata čime će biti omogućeno da se u čip na dokumentima upisuju i podaci vezani za otisak prsta, što je u skladu sa evropskim standardima i što će otkloniti potrebu da građani Srbije ponovo vade pasoše za nekoliko godina.

On je rekao da će izdavanje novih registarskih tablica za automobile i saobraćajnih dozvola "tek biti deo aktivnosti" MUP-a.

Dačić je rekao da će primena kaznenih odredbi iz Zakona o bezbednosti saobraćaja početi nakon što bude usvojen novi Zakon o prekršajima, i dodao da će od tada početi i izdavanje novih tablica i dozvola.

"Hoću da napomenem da to sve opet pada na teret MUP-a, u smislu organizacije rada, jer to sve rade isti službenici", rekao je Dačić.

Ljoveras očekuje ukidanje viza

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras rekao je danas da lično očekuje da početkom naredne godine budu ukinut režim viza za građane Srbije, ako se zadrži ovaj nivo rada ka tom cilju.

On je podsetio da se do tog cilja stiže ispunjavanjem uslova iz "Mape puta" na kojima se radi od maja prošle godine, ali da svi uslovi iz mape još uvek nisu ispunjeni.

Odgovarajući na pitanje novinara o najpovoljnijem trenutku za podnošenje zahteva Srbije za kandidata za prijem u Evropsku uniju, Ljoveras je rekao da je to politička odluka vlade i da ona treba da usledi onda kada se proceni da će odgovor biti pozitivan.

Ljoveras, koji za nekoliko nedelja završava svoj mandat u Srbiji, obišao je danas sa ministrom energetike Petrom Škundrićem trasu dalekovoda od Leskovca do Niša, deo međunarodnog projekta dalekovoda Niš-Skoplje, koji finansira EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: