Iran: Pobednički miting i protesti

Iran i dalje potresa post izborna kriza. Pristalice Ahmadinedžada slave pobedu, dok opozicija nastavlja da se sukobljava sa policijom.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 14.06.2009.

00:49

Default images

U Teheranu je održan veliki pobednički miting Mahmuda Ahmadinežada koji je pre dva dana ponovo izabran za predsednika Irana. Kandidat opozicije Hosein Musavi zatražio je od Saveta čuvara Ustava da zbog neregularnosti poniši rezultate glasanja. Pristalice opozicije i danas su palile i razbijale izloge, a policija je odgovorila pucnjima u vazduh i pendrecima.

BBC prenosi da je policija uhapsila oko stotinu osoba.

Prema nezvaničnim izveštajima, pristalice reformiste Mira Huseina Musavija uhapšene su tokom noći, a među njima je i brat bivšeg iranskog predsednika Muhameda Katamija.

Ne zna se gde se nalazi sam Musavi, ali se pretpostavlja da je na slobodi.

Ulice Teherana od jutros su mirne, ali ima izveštaja da je i danas bilo manjih sukoba u predgrađu.

Mahmud Ahmadinežad danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je izjavio da je njegova pobeda stvarna i slobodna i da se ne može dovesti u pitanje.

"Iranski izbori pokazali su da je ideološki civilizovani pokret u ovoj zemlji duboko ukorenjen, jer su glavni učesnici na izborima bili pripadnici treće i četvrte generacije posle revolucije”, rekao je Ahmadinedžad.

“Očigledno je da u ovakvim uslovima iranski narod neće prihvatiti jednostrane pritiske. Što se tiče nuklearnog programa, mislimo da je to sada pitanje prošlosti”, kazao je on.

S druge strane, vođa Iranskog nacionalnog veća otpora Marjam Ražavi, koja živi u Londonu, tvrdi da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova falsifikovano 35 miliona glasačkih listića i da je odziv bio bitno manji od 85 odsto, koliko je zvanično saopšteno.

“Prema izveštajima posmatrača sa preko 25 hiljada glasačkih mesta u celoj zemlji, na izborima je učestvovalo samo sedam i po miliona ljudi, što znači da je 85 odsto Iranaca s pravom glasa bojkotovalo ove sramne izbore mule Hameinija”, kaže Marjam Ražavi.

“Taj bojkot je jasan znak da narod Irana odbacuje mulu i da želi demokratsko rešenje socijalne i političke situacije”, navodi Ražavi.

Prema zvaničnim podacima iranskog ministarstva unutrašnjih poslova, na izbore je izašlo 39 od 46 miliona glasača.

Za aktuelnog predsednika Mahmuda Ahmadinežada glasalo je 62 i po odsto birača, a za reformistu Mira Huseina Musavija nepunih 34 odsto.

Čestitka predsednika Iraka

Predsednik Iraka Džalal Talabani čestitao je reizbor svom iranskom kolegi Mahmudu Ahmadinedžadu što je dobio "poverenje i podršku svog naroda".

"Brate Mahmude Ahmadinedžade... primi naše čestitke i blagoslove zbog ponovnog izbora na funkciju predsednika Islamske republike Iran", izjavio je Talabani u poruci čija je sadržina objavljena sajtu predsednika Iraka.

Šef iračke države čestitao je Ahamdinedžadu što je "dobio poverenje i podršku svog naroda" i ukazao da je "uveren da solidni susedski odnosi ujedinjuju naše dve zemlje i da će ti odnosi ojačati narednih godina u interesu naša dva naroda".

Objavljivanje rezultata predsedničkih izbora prema kojima je Ahmadinedžad odneo ubedljivu pobedu, izazvale su žestoke proteste u Teheranu gde pristalice umerenog konzervativca Mira Hoseina Musavija upozoravaju na neregularnosti i traže održavanje novih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: