Talibani preuzeli odgovornost

Islamabad -- Talibani u Pakistanu preuzeli su odgovornost za više bombaških napada u Pakistanu, uključujući napad na hotel u Pešavaru.

Izvor: B92
Podeli

U napadu na hotel u Pešavaru poginuo je i radnik Visokog komesarijata UN (UNHCR) za izbeglice Aleksandar Vorkapić. Talibanski zapovednik Said Hafiz preuzeo je odgovornost za napad na hotel u Pešavaru i najnovije napade u gradovima Lahor i Novšera u ime grupe Tehrik-i-Taliban, grupe koju predvodi Bajtula Mehsud, javili su pakistanski mediji.

Pakistanki predsednik Asif ali Zardari danas je u obraćanju naciji obećao da će nastavtiti borbu protiv talibana "do kraja", istakavši da je reč o bici za opstanak Pakistana.

Veliko ogročenje u pakistanskoj javnosti izazvala je pogibija umerenog sveštenika Sarfaza Naimija u petak u bombaškom napadu na versku školu u Lahoru.

Više hiljada osoba se danas okupilo na sahrani Naimija u Lahoru, a mnogi demonstranti koji su protestovali tražili su da se svi talibanski borci ubiju, a njihov vođa Bajtula Mehsud pogubi javnim vešanjem.

U Karačiju je održan generalni štrajk u znak žalosti zbog Naimijeve pogibije.

Policija je saopštila da je napad organizovan s namerom da se ubije Naimi, a u napadu su stradale još četiri osobe, dok su tri ranjene.

Naimi je nedavno osudio talibanske bombaške napade, navodeći da nisu u duhu islama i optužio talibane da su ubice.
On je izrazio i podršku vojnoj operaciji protiv talibana u dolini Svat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.