Talibani preuzeli odgovornost

Talibani u Pakistanu preuzeli su odgovornost za više bombaških napada u Pakistanu, uključujući napad na hotel u Pešavaru.

Izvor: B92

Subota, 13.06.2009.

17:58

Default images

U napadu na hotel u Pešavaru poginuo je i radnik Visokog komesarijata UN (UNHCR) za izbeglice Aleksandar Vorkapić. Talibanski zapovednik Said Hafiz preuzeo je odgovornost za napad na hotel u Pešavaru i najnovije napade u gradovima Lahor i Novšera u ime grupe Tehrik-i-Taliban, grupe koju predvodi Bajtula Mehsud, javili su pakistanski mediji.

Pakistanki predsednik Asif ali Zardari danas je u obraćanju naciji obećao da će nastavtiti borbu protiv talibana "do kraja", istakavši da je reč o bici za opstanak Pakistana.

Veliko ogročenje u pakistanskoj javnosti izazvala je pogibija umerenog sveštenika Sarfaza Naimija u petak u bombaškom napadu na versku školu u Lahoru.

Više hiljada osoba se danas okupilo na sahrani Naimija u Lahoru, a mnogi demonstranti koji su protestovali tražili su da se svi talibanski borci ubiju, a njihov vođa Bajtula Mehsud pogubi javnim vešanjem.

U Karačiju je održan generalni štrajk u znak žalosti zbog Naimijeve pogibije.

Policija je saopštila da je napad organizovan s namerom da se ubije Naimi, a u napadu su stradale još četiri osobe, dok su tri ranjene.

Naimi je nedavno osudio talibanske bombaške napade, navodeći da nisu u duhu islama i optužio talibane da su ubice.
On je izrazio i podršku vojnoj operaciji protiv talibana u dolini Svat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: