"Danas": Puna podrška ukidanju viza

Pored ukidanja viza do kraja godine, Srbija može da očekuje da ministri EU uskoro deblokiraju primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, piše list “Danas“.

Izvor: Beta

Petak, 12.06.2009.

10:24

Default images

Taj dnevnik podseća da Komitet za evropske poslove parlamenta Holandije u svojim zaključcima o Srbiji nije precizirao da se ta zemlja protivi deblokadi Prelaznog sporazuma, već je poručio da još nije vreme za ratifikaciju SSP-a.

Time se, ocenjuju sagovornici lista “Danas“ bliski Vladi Srbije, otvara mogućnost da šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen u ponedeljak, na ministarskom sastanku u Luksemburgu, ne stavi veto na inicijativu drugih zemalja EU za početak primene tog sporazuma, tako da odluka o "odmrzavanju" Prelaznog sporazuma bude doneta.

I ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palacio Espanja u intervjuu za “Danas“ najavljuje da bi građani Srbije bez viza mogli da putuju u zemlje članice EU od 1. januara 2010, što se podudara s početkom španskog predsedavanja Uniji.

"Po pitanju liberalizacije viza, zemlje članice EU čekaju konačan predlog Evropske komisije, koji bi trebalo da stigne u julu. Uvereni smo da će predlog, kada se kroz plodotvoran dijalog sa Srbijom otklone sve manje tehničke teškoće koje bi mogle da predstavljaju prepreku, biti pozitivan za Srbiju", navodi Palasio Espanja.

On očekuje i da će nakon konačne rasprave među državama članicama Unije i u Evropskom parlamentu sve biti spremno kako bi građani Srbije mogli slobodno da putuju u zemlje EU od 1. januara 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: