Iranci biraju predsednika

Birači u Iranu odlučiće na predsedničkim izborima da li će drugi put poveriti vlast Mahmudu Ahmedinedžadu, ili jednom od njegova tri protivnika.

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

09:26

Default images

Oko 46 miliona ljudi sa pravom glasa biraće između četiri kandidata. Sadašnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad i nekadašnji iranski premijer Mir Hosein Musavi izdvojili su se kao favoriti birača. Ahmadinedžadu su naklonjeni siromašniji slojevi i seosko stanovništvo, dok Musavija podržava većina mlađih birača.

Otvaranjem 45 000 biračkih mesta počeli su jedni od najneizvesnijih izbora u Iranu, još od osnivanja Islamske Republike 1979. godine, smatraju analitičari.

Mahmud Ahmadinedžad rešen je da osvoji drugi četvorogodišnji mandat. Njegovu najveću pretnju predstavlja umereniji političar, bivši premijer Mir Hosein Musavi.

"Zahvaljujem se narodu Irana na dobroti i požrtvovanju. Siguran sam da će njihov glas na izborima otvoriti nova vrata za Iran i omogućiti mnoga velika i prosvećena dela u budućnosti", kazao je Ahmadinedžad.

Posmatrači konstatuju da je u Iranu počelo da se budi mlađe, gradsko stanovništvo koje se zalaže za bolje odnose sa Zapadom, što u ovom trenutku ide na reformistički orijentisanom Miru Hoseiniju Musaviju.

"Obećao sam narodu da ću brinuti o njihovim glasovima. Svi iz mog tima ostaće ovde dok se ne prikupe svi glasovi i ne vidimo kakva je volja naroda", rekao je Musavi.

Ostala dva kandidata koja učestvuju na izborima su konzervativac Mohsen Rezai i reformista Mahdi Karubi.

Velika izlaznost pokazuje da su građani zaista nezadovoljni pre svega lošom ekonomskom situacijom i visokom stopom nezaposlenosti.

"Kada izađemo i glasamo, sami gradimo svoju budućnost, ali uz božju pomoć nadam se da će budući predsednik koga izaberemo biti dobar lider našeg naroda", očekuje jedan glasač.

Kampanja, koja je trajala nešto manje od mesec dana, bila je oštrija nego ranijih godina. Kandidati su često razmenjivali oštre optužbe, čak i uvrede.

Ukoliko nijedan od četvorice kandidata ne osvoji 50 odsto glasova od ukupnog broja upisanih birača, za nedelju dana biće održan drugi krug izbora, sa dvojicom kandidata koji imaju najviše glasova iz prvog kruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: