Politika: Više poreza nego oktana

Kupovinom litra goriva, građani Srbije skoro 60 odsto od plaćene cene po osnovu akcize i poreza uplate na račun državnog budžeta, piše "Politika".

Izvor: Politika

Četvrtak, 11.06.2009.

01:36

Default images

Vlada Srbije od litra benzina “skida” 59 odsto, odnosno 58 dinara, a od dizela 47,5 odsto, što je 42 dinara, piše list. Boban Atanacković, presednik upravnog odbora udruženja privatnih trgovaca gorivom “Nafta” a. d, kaže da bi gorivo u Srbiji moglo biti jeftinije, ako bi se smanjila državna zahvatanja koja su od početka godine dva puta povećavana.

Drugo povećanje dogodilo se pre mesec dana, kada je vlada, da bi popunila manjak u budžetu, odlučila da akcizu na dizel poveća za četiri dinara, a na benzin za tri dinara.

Da bi se cena goriva u Srbiji približila važećoj u zemljama u okruženju, jer je u Srbiji najskuplje (od juče se litar benzina toči za 100,7 dinara, dok je u BiH za 35 dinara jeftiniji), Atanacković kaže da bi što pre trebalo promeniti Uredbu o cenama derivata.

Umesto da se, kao što je to sada običaj, cene goriva usklađuju s kretanjem cena nafte, one bi ubuduće trebalo da prate promenu cena benzina i dizela na berzama.

Pored toga, umesto što se cena goriva menja svakih 15 dana, promena cenovnika bi morala da nastupi odmah – čim se cene derivata promene na berzi.

“U tom slučaju ne bi moglo da se desi da se gorivo na pumpama prodaje po ceni kao da je barel nafte 130 dolara, a njegova cena je sada oko 60 dolara”, ukazuje Atanacković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: