Tadić: Pozitivan stav Holandije

Zvaničan stav Holandije pozitivan je za Srbiju, ali još nije vreme da se "razviju zastave" i kaže da je sve završeno, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 10.06.2009.

18:03

Default images

On je, u intervjuu agenciji Fonet, rekao da je kao predsednik države i predsednik Demokratske stranke u obavezi da ispuni predizborno obećanje građanima da će putovati bez viza. Oko nagoveštaja da bi holandska vlada mogla da ublaži stav prema evropskim integracijama Srbije ne treba stvarati atmosferu nerealnog optimizma, kaže predsednik Tadić.

Treba raditi korak po korak i ubeđivati vladu Holandije da Srbija, zbog sebe i pomirenja u regionu, u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, čini sve da je što pre okonča i skine breme sa sebe i svojih građana, kaže Tadić.

“Videćemo kakav će na kraju biti stav Holandije prema odmrzavanju Prelaznog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je Tadić i ocenio da Srbija sada ima bolju osnovu da nastavi da ubeđuje Holandiju da tako postupi.

“Ne mogu da kažem kada će se to desiti, moguće je vrlo brzo, a moguće je da će biti potrebno još vremena”, kazao je on.

Sa stanovišta života građana možda od veće važnosti je vizna liberalizacija, kojoj smo se sasvim približili, kaže Tadić.

On nije želeo da licitira sa rokovima, jer ovo pitanje, kako kaže, ne zavisi samo od nas iako je Srbija ispunila sve uslove.

“U tom pogledu svako radi svoj deo posla, ministar spoljnih poslova jedan sagment, ministar unutrašnjih poslova drugi, potpredsednik Vlade za evropske integracije treći, imamo stalne koordinacije u Predsedništvu, premijer Mirko Cvetković i ja apsolutno koordiniramo čitav proces”, precizirao je Tadić.

Komentarišući nedavne izbore za Evropski parlament, Tadić je ocenio da oni imaju praktičnu korist za Srbiju, jer se sada očekuje ponovno ubrzavanje procesa integracija zapadnog Balkana u EU.

Dačić: Podrška Nemačke

Nemačka podržava što skorije ukidanje šengenskih viza za građane Srbije, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić u Berlinu.

On se nada da će Evropska komisija u julu odbriti viznu liberalizaciju. "Poruka je jasna. Nemačka se neće protiviti pozitivnom stavu Evropske komisije. Nemačka podržava viznu liberalizaciju za građane Srbije", rekao je Dačić novinarima posle razgovora sa nemačkim ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Šojbleom.

"Želim da prenesem uverenje ministra Šojblea da će početkom jula Evropska komisija doneti odluku koja će biti u korist građana Srbije", rekao je Dačić.

LDP: Podrška holandskog VVD-a

Predstavnici Liberalno-demokratske partije razgovarali su danas sa Han Ten Brukom, portparolom za spoljnu i evropsku politiku i visokim funkcionerom holandske partije VVD o podršci te partije u holandskom parlamentu za stavljanje Srbije na belu šengen listu, saopšteno je iz te partije.

Članu Predsedništva LDP-a Zoranu Ostojiću prenet je stav da će stranka VVD podržati takvu odluku Holandije i dalje doprinositi pronalaženju načina za deblokadu procesa evropskih integracija Srbije.

"Takav stav holandskih liberala rezultat je neprestane saradnje koju LDP, kao članica evropske asocijacije liberalnih demokratskih partija, ima sa svim evropskim liberalnim partijama koje su, i na izborima za Evropski parlament, potvrdile snažnu poziciju koju imaju u institucijama EU", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: