Blic: Sukob u vrhu DS-a

Beograd -- Nakon vanrednih lokalnih izbora u tri opštine, došlo je do podela u vrhu Demokratske stranke po pitanju postizbornih koalicija, piše “Blic“.

Izvor: Blic
Podeli

Kako navodi ovaj list, vrh DS-a se podelio po poznatoj liniji na članove kabineta Borisa Tadića, koji već duže radi na projektu dvopartijskog sistema, i operativce iz stranke koji imaju lične ambicije da i dalje napreduju u državnoj hijerarhiji.

Kabinet bi da se odmah ide u dogovor sa naprednjacima i da se ili podeli vlast u obe opštine između ove dve stranke ili podele opštine tako da SNS dobije podršku demokrata u Zemunu za manjinsku vladu, a DS podršku naprednjaka na Voždovcu, piše “Blic“.

Na drugoj strani su neki od članova Predsedništva DS-a koji se zalažu za to da se saradnja sa SNS još odloži i da se u obe opštine ide na ponovljene izbore.

Kako su “Blicu“ rekli izvori iz DS-a, ideja je da demokrate u Zemunu okupe što širu koaliciju i probaju da se izbore za mnogo bolji rezultat, a da na Voždovcu dobiju vremena da animiraju svoje birače i osvoje vlast koju su neprekidno držali prethodnih 15 godina.

I ova varijanta bi, na kraju, podrazumevala saradnju sa SNS-om, ali ne tako očiglednu i usporila bi napredovanje SNS-a i Tomislava Nikolića ka republičkoj vlasti.

Stvorio je mnogo jaču stranku nego što je planirao, kaže za “Blic“ jedan od funkcionera iz vrha DS-a upozoravajući da će Nikolić još više ojačati ako se odmah napravi dogovor s njim za Zemun i Voždovac.

Scenario koji zastupaju Đilas i Šutanovac praktično čuva sadašnju vladajuću koaliciju u njenom sastavu. Jer, G17 plus je već najavila rušenje koalicije u slučaju da DS uđe u otvorenu ili skrivenu koaliciju sa SNS.

Jasno je da bi svaki raspad i izlaženje Dinkićeve G17 plus iz skupštinske većine ubrzao dolazak SNS i Tomislava Nikolića na vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.