SZO pred proglašenjem pandemije

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će zbog porasta broja slučajeva novog tipa gripa u Australiji možda morati da proglasi pandemiju ove bolesti.

Izvor: B92

Sreda, 10.06.2009.

09:04

Default images

SZO je takođe zabrinuta zbog neuobičajenog porasta teško obolelih osoba od novog gripa tipa A H1N1 u Kanadi. Drugi čovek SZO Keidži Fukuda rekao je da je svet zaista "vrlo, vrlo blizu pandemiji" ali da SZO želi da izbegne "negativne efekte" ako bi bila proglašena pandemija jer bi to moglo da izazove paniku ili preduzimanje nekih neodgovarajućih mera.

Neki stručnjaci, uključujući i generalnu direktorku SZO Margaret Čen, smatraju da već vlada pandemija i da je SZO popustila i na zahtev pojedinih vlada odložila objavljivanje te činjenice.

Ona je rekla da će razmotriti još neke izveštaje pre nego što zvanično objavi pandemiju, što bi moglo da bude već sutra.

"Kad dobijem neoborive dokaze, ja ću to objaviti", rekla je Margaret Čen novinarima u Ženevi.

Od virusa novog gripa do sada jsuzaražene 26.563 osobe u 73 zemlje, a 140 ljudi je umrlo.

Većina slučajeva pojavila se u Severnoj Americi , ali u Evropi i Australiji je prijavljen nagli porast broja slučajeva u poslednjih nekoliko dana.

Broj slučajeva u Australiji skočio je na preko 1.000 u ponedeljak, s tim da je većina obolelih u južnoj državi Viktoriji.

Ako se pokaže da se virus širi sa osobe na osobu u još nekom delu sveta osim u Severnoj Americi, kao na primer u Australiji i Evropi, to bi stvorilo uslove da SZO proglasi pandemiju, što će značiti da je bolest zadobila globalne razmere.

Neki tvrde da je pandemija već počela

Pandemija novog gripa je počela i Svetska zdravstvena organizacija bi trebalo što pre da podigne nivo uzbune na šesti, najviši stepen, ocenio je francuski stručnjak za zdravstvo Antoan Flao.

"Na epidemiološkom nivou, pandemija je tu, počela je", rekao je Flao, koji je direktor Visoke škole za javno zdravlje.

Flao tvrdi da se termin pandemija u slučaju gripa odnosi na širenje virusa na više kontinenata i na prusustvo novog soja virusa na imunološkom planu što je, kako kaže, slučaj kod virusa tipa A H1N1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: