Poziv francuskim investitorima

Premijer Srbije Mirko Cvetković pozvao je danas francuske kompanije da investiraju u Srbiju.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 10.06.2009.

08:00

Default images

Francuska je među prvih deset po ulaganjima u Srbiju sa oko 500 miliona evra direktnih investicija. Vlada pokušava da poboljša tu sliku zbog čega je organizovana trodnevna poseta francuskih privrednika okupljenih u udruženju MEDEF.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade Božidar Đelić pozvali su francuske privrednike da ulože svoj kapital u Srbiju, prvenstveno u predstojeće infrastrukturne projekte.

Nema snažne saradnje zamalja bez snažne ekonomske saradnje, rekao je na početku trodnevne posete francuskih privrednika ambasador te zemlje u Beogradu Fransoa Teral.

Francuska je početkom decenije imala nekoliko značajnih investicija u Srbiji, ali je njeno ukupno ulaganje nesrazmerno kvalitetu odnosa između dve zemlje, ocenio je premijer Mirko Cvetković.

On je Francuzima predstavio šta je Srbija uradila na poboljšanju investicione i poslovne klime, ali i prednosti koje pružaju Sporazumi o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Turskom.

“U vreme finansijske krize važne su investicije u infrastrukturu jer predstavljaju platformu za kreiranje novih radnih mesta, održiv ekonomski rast i ekonomski oporavak zemlje“, rekao je premijer Cvetković.

”Želeo bih još jednom da vas ohrabrim da investirate u Srbiju i da istaknem da su pozitivna iskustva kompanija iz Francuske i drugih država prisutnih u Srbiji, najbolja preporuka za francukse kompanije da investiraju kod nas“, poručio je on.

Predstavnici vlade nadaju se francuskim ulaganjima u buduće infrastrukturne projekte među kojima je Koridor 10, kao i u energetiku i industriju, kaže potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

“Očekuje nas revitalizacija naše flote, za našeg nacionalnog transportera. Očekuje nas serija investicija da bismo mogli da pokrijemo one mogućnosti koje daje zapadni Balkan, koji je već 10 godina zona Evrope koja ima najbrži privredni rast“, podsetio je Đelić.

“Ima problema. Naročito sada sa ekonomskom krizom, ali isto tako postoji i veliki broj mogućnosti“, smatra on.

Potpredsednik Đelić očekuje dalje poboljšanje odnosa Francuske i Srbije kroz najavljeno potpisivanje Strateškog partnerstva i političku saradnju.

“Podrška koja je izražena oko vizne liberalizacije i oko ulaska u EU, ima i konkretne, veoma direktne efekte na predstojeći samit ministara EU, koji će se održati u ponedeljak u Luksemburgu, i znamo da možemo da očekujemo nepodeljenu i jasnu podršku Francuske za što brže uspostavljanje belog šengena za naše građane, s jedne strane, i za odmrzavanje primene trgovinskog sporazuma, s druge strane“, očekuje on.

Danas nismo imali priliku da čujemo šta o eventualnom ulaganju u Srbiju misle francuski privrednici koji će svoje utiske saopštiti na kraju posete u petak.

Inače, neke od članica MEDEF-a već su ulagale u Srbiju, poput “Alkatela”, “Lafarža” i “Danonea”.

Tadić: Najbolji uslovi za ulaganje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u razgovoru sa predstavnicima francuskih kompanija da Srbija nudi najbolje mogućnosti za ulaganje na Balkanu i izrazio želju da francuske kompanije budu još aktivnije u procesu privatizacije i ulaganja u Srbiji.

"Srbija nudi najbolje mogućnosti na Balkanu u sektorima značajnim za francuske kompanije", istakao je Tadić u razgovoru sa francuskim preduzetnicima, članovima MEDEF-a.

Francuski preduzetnici su najvili da će inetenzivnije investirati u srpsku privredu, posebno u izgradnju infrastrukture, telekomunikacije, građevinarstvo i farmaceutsku industriju,saopštila je pres služba predsednika.

Sastanak je nastavak rada na strateškom partnerstvu Srbije i Francuske, koje je dogovoreno tokom nedavnog susreta Tadića i francuskog predsednika Nikole Sarkozija u Parizu, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: