Smena dvojice zvaničnika policije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smenio je dvojicu policijskih zvaničnika u BiH zbog antidejtonskih aktivnosti.

Izvor: Beta

Utorak, 09.06.2009.

00:55

Default images

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika, te aktivnosti uključivale su i pretnje osobama pod međunarodnom zaštitom. Himzo Đonko je smenjen sa funkcije policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona, a Radislav Jovičić sa položaja koju je obavljao u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako je navedeno, Đonko je instruisao druge osobe da upućuju fizičke pretnje osobama pod međunarodnom zaštitom, uključujući i pripadnike osoblja Kancelarije visokog predstavnika, sa namerom da opstruiše istragu oko njegove zloupotrebe položaja.

Mediji su ranije pisali da je Đonko pretio zameniku visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijanu.

Jovičić je, kako je navedeno, delujući izvan zakonitog lanca komande u okviru SIPA, koristio osoblje i resurse te državne agencije za vršenje aktivnosti praćenja međunarodnih zvaničnika, Kancelarije visokog predstavnika i njegovog osoblja.

"Upravni odbor Saveta za implementaciju mira u martu je osudio aktivnosti i izjave koje dolaze od aktera u BiH, a koje predstavljaju pretnju osoblju OHR-a, osporavaju autoritet visokog predstavnika i Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira", kaže se u saopštenju.

Uzimajući u obzir gore navedeno i činjenicu da su iscrpljeni svi redovni postupci u domaćim institucijama, visoki predstavnik je zaključio da su Đonko i Jovičić svojim aktivnostima prema međunarodno zaštićenim osobama predstavljali direktnu pretnju implementaciji Opšteg okvirnog sporazuma za mir i ometali su napore na uspostavljanju vladavine prava u BiH, pa su stoga morali biti smenjeni, navedeno je u saopštenju.

Dodik: Ne poštujemo tu odluku

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je danas da ne poštuje odluku visokog predstavnika Valentina Incka o smeni funkcionera Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Radislava Jovičića, ocenjujući je "izgonom srpskih kadrova iz organa BiH".

Moja poruka Incku je - za nas je to neprihvatljivo, ne poštujemo tu odluku, jer je doneta bespotrebno i bez procena. Nasukani ste gospodine Incko, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Premijer RS optužio je prvog zamenika visokog predstavnika Rafi Gregorijana da je isposlovao Jovičićevu smenu, navodeći da Gregorijan u paničnom strahu priprema priču o nekim ujdurmama oko prisluškivanja.

Još je kazao da je "Gregorijanova ekipa usmerena prvenstveno protiv Srba i RS, jer prvi zamenik visokog predstavnika veoma lagodno živi u Sarajevu i ništa mu ne fali".

Dodik smatra da je Incko drugi visoki predstavnik koga uništava OHR-ova kancelarija, navodeći da se isto desilo Inckovom prethodniku Miroslavu Lajčaku.

Dodik je naveo da Jovičića poznaje lično, te da ga smatra jednim od najsposobnijih kadrova. On je, međutim, demantovao pisanje sarajevske štampe da je Jovičić radio lično za njega, dodajući da nije bio njegov špijun, jer ih on i nema, već samo saradnike sa kojima će nastaviti da radi.

Premijer RS je poručio kako će Jovičiću "na adekvatan način" biti osigurana egzistencija.

"Nije visoki predstavnik doživotan niti je život jedan dan. Život je čudo", naveo je Dodik.

Premijer RS smatra da je Jovičić smenjen "jer je nekome smetalo da Srbin bude na važnoj funkciji u SIPA", dodajući kako će sada na to mesto doći neko iz AID-a (bivša bošnjačka obaveštajna služba) ili iz struktura bliskih Gregorijanu kako bi se uspostavila "opšta policijska država i održao privid da je BiH uspešan projekat međunardone zajednice".

Navodeći da ne želi da živi u takvoj državi, Dodik je poručio da će se protiv takve države boriti "dok god ima moći da to uradi, kao predsednik Vlade ili običan čovek".

Ocenio je i da Incku i Gregorijanu "ne smeta to što je javna tajna da u BiH deluje AID, koji je zabranjen zakonom", navodeći da su pripadnici te bivše obaveštajne službe prisutni u organima BiH i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Prema njegovim rečima, u državnim institucijama BiH, poput SIPA, postoje paralelne strukture.

"Vratite RS ono što joj pripada i imaćete mirnu Bosnu", poručio je Dodik, ističući da pritom ne misli na obnovu sukoba u BiH, jer "u njegovom planu nema rata i on nije moguć zbog prisustva NATO snaga".

On smatra da je strana vojna misija u BiH bila uspešna, dok je civilna misija "pokvarena i najviše vodi ka raspadu zemlje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: