Dinkić: Koalicija sa SNS-om bez G17

Mlađan Dinkić zapretio izlaskom G17 plus iz vlade, ukoliko Demokratska stranka uđe u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom na lokalu.

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2009.

00:42

Default images

Izbori u dve beogradske opštine Zemunu i Voždovcu mogle bi da uzdrmaju i stabilnost vladajuće koalicije u Srbiji. Predsednik stranke G17 plus Mlađan Dinkić najavio je izlazak svoje stranke iz vlasti, ukoliko se Demokratska stranka odluči na koaliciju sa Srpskom naprednom strankom na lokalu.

Mlađan Dinkić kaže da bi radije bio opozicija nego koalicioni partner naprednjaka Tomislava Nikolića.

Lider G17 plus najavljuje da će ukoliko se DS odluči na saradnju sa Tomislavom Nikolićem, njegova stranka napustiti vlađuću koaliciju.

“Onda će Demokratska stranka morati da traži drugog partnera na svim nivoima vlasti, kao što smo to poručivali svojevremeno i socijalistima. Isti kriterijum koji smo imali svojevremeno za socijaliste sada imamo za svaku drugu stranku u našoj koaliciji – za Rasima Ljajića, za DS, za Sulejmana Ugljanina”, rekao je Dinkić.

“Nema dve stolice. Sedi se na jednoj stolici, a slobodan je izbor svakoga na kojoj stolici želi da sedi. Tako da je to potpuno jasno i za nas tu nema nikakvih dilema. Mi nismo menjali naš stav od pre godinu dana”, naveo je on. Demokrate navode da je još rano za razgovore o kolacijama. Ipak, njihov stav je, kažu, poznat, mogu da sarađuju sa svim strankama, osim sa radikalima.

"Ono čega se drži Demokratska stranka je kao i u prethodnom periodu - postoje partije sa kojima su koalicije nemoguće i to ostaje i dalje na snazi", rekla je šefica poslaničkog kluba “Za evropsku srbiju” Nada Kolundžija.

Ona je kazala da eventualna koalicija sa Srpskom naprednom strankom nije bila tema razgovora i dodala da je za DS "Srpska radikalna stranka ta koja je i dalje neprihvaljiv partner".

Iako žestoko kritikuje DS zbog poništavanja izbora na Voždovcu, Tomislav Nikolić na pitanje da li postoji mogućnost da sa demokratama fomiraju vlast u Zemunu ili Voždovcu kaže da će tu odluku prepustiti lokalnim odborima.

Inače to ne bi bio prvi put da su DS i SNS u kolaciji. Te stranke i SDP Rasima Ljaića, čine vlast u Prijepolju.

"Mi smo tu saradnju otpočeli na proleće u Prijepolju. I Demokratska stranka i SDP i SNS čine vlast u toj opštini", rekao je Omerović novinarima u Skupštini Srbije.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković pozvao je sve partije u Zemunu i Voždovcu da naprave koliciju jer ponovljeni izbori znače trošenje para.

Dačić: Najbolje kao u Republici

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi za koaliciju SPS PUPS-JS najbolja politička opcija za formiranje vlasti u pojedinim opštinama bila kao što je na republičkom nivou, odnosno da oni uspostave vladajuću većinu s Demokratskom strankom.

"Za nas bi najbolja politička opcija bila kada bi se oko naše koalicije i DS napravila vlast u pojedinim opštinama. Da li će to biti moguće ili ne, videćemo u narednim danima. U svakom slučaju, za nas nije bitno da li ćemo biti deo vlasti u tim opštinama. Mi smo samo hteli da pokažemo svima da treba da računaju na nas", izjavio je Dačić Tanjugu.

Kako će se formirati vlast u Zemunu, na Voždovcu i u Kosjeriću, prema njegovoj proceni, stvar je političkih odnosa i, "možda, onoga što se dešavalo i pre godinu dana na političkoj sceni Srbije".

Voždovac bez konačnih rezultata

Lokalni izbori na tri biračka mesta u opštini Voždovac biće ponovljeni zbog nepravilnosti na tim mestima, odlučila je Opštinska izborna komisija.

Zbog odluke o ponavljanju izbora, predsednik Komisije Igor Anđelković nije saopštio rezultate u opštini Voždovac, sa obrazloženjem da ne daju pravu sliku, jer bi ponavljanjem izbora na tri mesta mogao da se promeni ukupan odnos snaga u skupštini opštine Voždovac.

Anđelković je naveo i primere zbog kojih se izbori ponavljaju.

“To su nepravilnosti vezane za konstatovanje broja glasačkih listića i na jednom mestu su, umesto potpisa, stavljeni krstovi”, saopštio je Anđelković. On kaže da u Izbornoj komisiji očekuju da ponavljanje može da utiče na rezultat.

“Izlaznost je bila vrlo mala, mogla bi biti promenjena ukupna slika u sledećem sazivu SO Voždovac”, rekao je Anđelković.

Demokratska stranka Srbija, čiji su prigovori odbijeni na sednici izborne komisije, smatra da izbore ipak ne treba ponavljati.

Marko Denčić iz te stranke navodi da razlog za ponavljanje izbora nije utvrđivanje volje birača, već nešto sasvim drugo.

“Očekujemo da će narod prepoznati da izbori na tim mestima nisu ponovljeni iz razloga utvrđivanja prave volje glasača, nego iz potrebe da neka koalicija, neka stranka postigne bolji rezultat od onog koji je postigla, a može se zaključiti ko je to – to su oni koji su glasali za raspuštanje skupštine”, smatra Denčić.

Bez obzira na rezultate ponovljenog glasanja, Aleksandar Vučić iz SNS-a siguran je u pobedu naprednjaka na Voždovcu.

Prema njegovim podacima, SNS je na Voždovcu osvojio za pola procenta više glasova od DS-a, što im daje prednost od jednog mandata.
(Tanjug, arhiva)
On je optužio DS da ponavljanjem izbora pokušava da preokrene startnu poziciju za pregovore o koalicijama u svoju korist.

“Ja ne verujem da o ovome nešto zna gospodin Tadić, ne verujem da zna čak ni gospodin Đilas. Uveren sam da tako nešto nikada ne bi dopustili”, rekao je Vučić, gostujući u emisiji “Poligraf” na TV B92.

“Njima nije namera da nama oduzmu mandat, ne mogu oni nama da oduzmu mandat. Oni pokušavaju da, ponavljanjem na tim biračkim mestima, oduzmu DSS-u mandat, a da daju mandat Socijalističkoj partiji Srbije”, rekao je on.

Ipak, eventualne koalicije, kojima bi Srpska napredna stranka materijalizovala izborne rezultate, moraće da sačekaju 15. jun.

Za razliku od njega, potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović ubeđen je da će se njegova stranka posle pregovora o koalicijama naći u vlasti u sve tri opštine – u Zemunu, Voždovcu i Kosjeriću.

“Ne nalazim da ima nešto zabrinjavajuće i čudno u ovim rezultatima. Mislim da je jasno da u ovom trenutku DS ima mogućnost da zajedno sa svojim koalicionim partnerima drži političku stabilnost”, rekao je Petrović.

“Mislim da su svi uradili svoj posao najbolje što su mogli, da je kampanja vođena na primeren i dobar način i zaista mislim da je bilo vrlo nezgodno vreme da ovi izbori budu sprovedeni, ali to je demokratija – izbori se dešavaju onda kada se steknu uslovi za to”, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: