NBS pokušava da smanji cenu kredita

Referentna kamatna stopa u Srbiji, od koje zavisi i cena kredita, ponovo je snižena za jedan procenat, pa će ubuduće iznositi 13 procenata, saopštila je NBS.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

12:04

Default images

U saopštenju se navodi da bi u narednom periodu fiskalna politika trebalo da ima dezinflatorni karakter, zbog čega je i Monetarni odbor centralne banke doneo odluku o smanjenju referentne kamatne stope. Iako je od početka godine, ta kamatna stopa snižena za 3,5 odsto, krediti u Srbiji nisu pojeftinili.

Naprotiv, pojedine poslovne banke podigle su marže zbog navodnog rizika poslovanja, čak i na kredite koji su ranije podignuti.

Iz Narodne banke je zbog toga najavljeno da će u cilju zaštite građana uskoro objaviti propise koje će svi morati da poštuju.

Narodna banka Srbije usvojila je u poslednjih nekoliko meseci tri preporuke kojima se bankama savetuje da građane dobro informišu o svim uslovima kredita, bez takozvanih “sitnih slova”.

Takođe je preporučeno da klijente obaveštavaju i o svim izmenama koje su usledile zbog promene poslovne politike i da dobiju saglasnost od klijenta da prihvata promene uslova kreditiranje.

Te preporuke uskoro će postati obavezujući propisi, jer je analizom utvrđeno da su poslovne banke promenile kreditnu politiku bez prethodnog razgovora sa klijentima, kao i da su povećane marže na kredite iako je u ugovoru navedeno da se to neće raditi.

Zbog čestih pritužbi građana, u celu priču se uključio i ombudsman Saša Janković koji je o poslovanju banaka u Srbiji razgovarao sa guvernerom Radovanom Jelašićem.

“Radi se o situacijama u kojima su banke ugovorom predvidele da same mogu menjati neke od odredbi u situacijama u kojima se građani odluče da pre roka otplate kredit”, objasnio je Janković.

“Dakle, banke nisu organ vlasti, te ombudsman nema formalna ovlašćenja prema njima, ali u svakom slučaju smatramo da pravna rešenja, dakle propisi koji se tiču rada banaka treba da budu takvi da omoguće klijentima jedan korektan odnos i svest o tome da su i pred bankom njihova prava zaštićena na najbolji mogući način”, rekao je on.

Zaštitnik građana, međutim, upozorava i da su klijenti banaka u obavezi da, pre nego što potpišu ugovor, dobro ga porčitaju.

Saša Janković kaže da će i narodnoj banci uputiti predloge kako da se propisi o zaštiti klijenata unaprede i tako obezbedi korektan odnos između dve strane.

“Niko u Srbiji neće tražiti od banaka da daju bolje uslove u Srbiji nego što to čine na drugim mestima u svetu. Država je dužna da obezbedi minimum korektnih uslova i to naravno ne znači da građani ne treba da gledaju šta potpisuju”, kaže Janković.

Obrazlažući razloge rasta marži i do 2,5 odsto, bankari su se pravdali da je veći rizik zemlje i da su njihovi izvori kreditiranja poskupeli.

Predstavnici banka sa kojima je B92 danas razgovarao nisu želeli da komentarišu najave iz Narodne banke, dok propisi ne budu usvojeni.

Ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović kaže da koliko su krive banke, toliko i njihovi klijenti koji potpisuju ugovore, a da prethodno ih nisu ni pročitali.

“Narodna banka će verovatno doneti neku odluku, pojašnjenje ili neki pravni akt koji je iz njene nadležnosti, kojim će biti regulisano pitanje kada banke mogu da menjaju marže i na koji način”, kaže Stevanović.

“Rezultat cele te priče je da ćete imati nove tipske ugovore, u kojima će sve banke zadržavati pravo da promene maržu u skladu sa svojom poslovnom politikom, uslovima na tržištu, steprnom rizika zemlje i slično, a da će tipski ugovori sa maržom koja je fiksna za ceo period otplate kredita postati prošlost”, smatra on.

Inače, Monetarni odbor Narodne banke ukinuo je danas ograničenje bankama za odobravanje iznosa ukupnih kredita, kao i roka otplate gotovinskih kredita.

Maksimalan rok za otplatu gotovinskih kredita, 2006. bio je skraćen na dve godine, tog ograničenja sada nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: