Osuđene dve američke novinarke

Dve američke novinarke osuđene su na po 12 godina prinudnog rada zbog ilegalnog ulaska u Severnu Koreju. SAD zabrinute zbog presude.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

10:38

Default images

U izveštaju severnokorejske nacionalne agencije kaže se da je na suđenju, koje je trajalo pet dana i o čijem početku je javnost Severne Koreje bila obaveštena, što je izuzetak od uobičajene prakse, potvrđen težak zločin koji su novinarke počinile protiv korejske nacije i ilegalni ulazak u zemlju. Ne navodi se, međutim, koji su to one težak zločin počinile, ukazuju svetske agencije.

Novinarke Lora Ling, kineskog porekla, i Juna Li, korejskog porekla, uhapšene su 17. marta kod reke Tumen, uz granicu sa Kinom, dok su radile na reportaži za kalifornijsku televiziju "Karent TV".

Neki analitičari smatraju da će Severna Koreja iskoristiti ove dve američke novinarke da izvrši pritisak na Vašington u okviru šestostranih pregovora o njenom nukelarnom pitanju, iz kojih se Pjongjang povukao pošto su UN osudile lansiranje rakete 5. aprila.

Više o odnosima Vašingtona i Pjongjanga, nakon lansiranja severnokorejskih raketa, možete čitati u posebnoj vesti.

SAD veoma zabrinute zbog presude

Sjedinjene Američke Države veoma su zabrinute zbog toga što je Severna Koreja osudila dve američke novinarke.

"Veoma smo zabrinuti zbog obaveštenja o osudama dve novinarke, američkih državljanki, koje su izrekle vlasti Severne Koreje i angažovali smo se preko svih mogućih kanala da obezbedimo njihovo oslobađanje", izjavio je portparol Stejt departmenta Ian Keli, a prenosi Rojters.

U saopštenju se još jednom poziva Pjongjang da odmah oslobodi dve američke novinarke iz humanitarnih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: