Pjongjang ponovo preti

Severna Koreja zapretila je da će uzvratiti "krajnje oštrim" merama ako je UN kazne zbog nuklearnih testva i SAD vrate na listu pomagača terorizma.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 08.06.2009.

02:02

Default images

Američka državna sekretar Hilari Klinton izjavila je juče da SAD analiziraju najnovije poteze Pjongjanga koji bi mogli biti povod da se toj siromašnoj zemlji uvedu dodatne finansijske sankcije.

Savet bezbednosti UN mogao bi ove sedmice da usvoji novu rezoluciju o Severnoj Koreji, ali među njegovim članicama postoje razlike u ocenama koliko oštre bi trebalo da budu nove sankcije, prenose zapadne novinske agencije.

"Nove sankcije bismo mogli shvatiti kao objavu rata na šta bismo uzvratili krajnje oštrim merama", ističe se u komentaru zvaničnog dnevnika "Rodong sinmun".

Klintonova se, prošle sedmice, založila za najoštrije moguće sankcije Severnoj Koreji, što je podržao i Japan, ali se Kina i dalje zalaže za "izbalansiranu" rezoluciju

SAD su u oktobru prošle godine skinule Severnu Koreju sa svoje liste zemalja koje podržavaju terorizam, u nameri da podstaknu razgovore šest nacija čiji je cilj da Pjongjang odustane od nuklearnih aktivnosti.

Pjongjang je u maju, pored nuklearne probe, izvršio i nekoliko testova raketa, čime je izazvao veliki zabrinutost u regionu, ali i u svetu.

Analitičari procenjuju da severnokorejski lider Kim Džong IL ovim potezima želi da ojača svoju poziciju i lakše ostvari prenošenje ovlašćenja na svog najmlađeg sina Kim Džong Nama koga je, pre desetak dana, odredio za svog naslednika.

Ima, istovremeno, mišljenja da je ovaj tvrdi kurs u funkciji stvaranja povoljnije pozicije za nastavak pregovora šest nacije i, eventualnog, bilateralnog dijaloga sa SAD, što je inicijativa Baraka Obame.

U razgovorima šest nacija, koji su već duže vreme u zastoju, učestvuju dve Koreje, SAD, Rusija, Kina i Japan.

Kim Džong Il ima 67 godina, a njegovo zdravstveno stanje je dosta problematično, naročito od leta prošle godine, kada je doživeo moždani udar.

Zabrna plovidbe ukazuje na probu

Severna Koreja je upozorila kapetane ribarskih i ostalih brodova da ne plove u blizini istočne obale te zemlje, saopštila je japanska obalska straža, što bi mogao da bude znak da Pjongjang planira lansiranje nove rakete u tom području.

Japanska obalska straža uhvatila je danas severnokorejski radio signal kojim se od 10. do 30. juna zabranjuje plovidba oko istočnog grada Anbiona.

Visoko-tiražni južnokorejski list DžungAng Ilbo naveo je u današnjem izdanju da su tokom prethodne nedelje šest vozila sa nosačima raketa primećeni u Anbionu.

List dodaje, pozivajući se na neimenovane izvore iz južnokorejske vlade, da bi Sever mogao da testira rakete Rodong, koje imaju domet 1.300 kilometara, ili čak rakete dometa oko 3.000 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: