Planira se još jedno skladište gasa

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić kaže da se planira izgradnja još jednog podzemnog skladišta gasa u kojem bi Srbija bila jedini vlasnik.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2009.

11:34

Default images

"To bi omogućilo Srbiji da ne bude samo tranziter gasa nego da postane i ozbiljan trgovac. U letnjem periodu može da se uskladišti gas po nižim cenama, a da se prodaje tokom zime kada su potražnja i cene veći", kazao je on agenciji Beta.

Ministar je kazao da bi Srbija mogla da gradi podzemna skladišta u iskorišćenim nalazištima gasa.

"Tamo gde su vađeni nafta i gas postoje tehnički uslovi za izgradnju skladišta i takvih mesta je najviše u Vojvodini, a mogućnosti za to postoje i na području Stiga", naveo je Škundrić.

On nije mogao da precizira koliko bi koštala izgradnja novog skladišta gasa u Srbiji, ali je naveo da se takav posao radi u više faza i da je za formiranje jednog skladišta kapaciteta do milijardu kubnih metara gasa potrebno između pet i sedam godina.

Ministar je kazao i da su ruski “Gasprom“ i Slovačka zainteresovani za učešće u izgradnji novih skladišta gasa u Srbiji.

Škundrić je naveo da se na primeru Slovačke, koja je bila teško pogođena gasnom krizom u januru, pošto je sva skladišta gasa iznajmila kompanijama iz Evrope, moglo videti zašto je bitno da bar jedno skladište gasa u Srbiji bude u državnom vlasništvu.

Prema njegovim rečima, u ugovoru za izgradnju skladišta gasa Banatski Dvor sa “Gaspromom“ predviđeno je da u kriznim situacijama Srbija ima prioritet u korišćenju celog skladišta, ali je važno i da Srbija ima kapacitet kojim stalno u potpunosti raspolaže.

Škundrić je dodao da se svi poslovi oko završetka prve faze izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru odvijaju po planu i da će posao biti uspešno i na vreme završen.

Ministar očekuje da će time biti obezbeđene potrebne količine gasa i sigurnost u snabdevanju domaćinstava, sistema daljinskog grejanja i najvažnijih institucija kao što su bolnice, tokom sledeće zime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: