Nema obolelih od novog gripa

U Srbiji do danas nije registrovan nijedan potvrđen slučaj bolesti izazvan novim virusom gripa A (H1N1), saopštile su nadležne institucije

Izvor: Tanjug

Petak, 29.05.2009.

17:46

Default images

U zajedničkom saopštenju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Ministarstva zdravlja i posebne radne grupe, poručeno je da putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz država u kojima se grip pojavio ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se tokom sedam dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta, gde će dobiti sva potrebna uputstva.

Na sajtu www.batut.org.rs svakodnevno se revidiraju dostupne infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u svetu i dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa A (H1N1) u Srbiji.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zaključno sa 27. majem, 48 zemalja je zvanično prijavilo 13.398 slučajeva obolevanja od novog virusa gripa A (H1N1), sa 95 smrtnih ishoda.

U SAD su registrovana 6.764 potvrđena slučaja, sa deset smrtnih ishoda, Meksiko je prijavio 4.541 potvrđeni slučaj, sa 83 smrtna ishoda, Kanada je prijavila 921 slučaj, Kostarika 33 slučaja, obe sa po jednim smrtnim ishodom.

Na teritoriji Evrope u šest zemalja (Španija, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Belgija, Rumunija) registrovano je lokalno širenje infekcije.

Države u kojima se infekcija pojavila u saradnji sa SZO preduzimaju sveobuhvatne mere kontrole i suzbijanja bolesti.

Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je listu kontakt-telefona kraj kojih dežuraju epidemiolozi na teritoriji Republike Srbije, spremni da odgovore na sva pitanja u vezi sa pojavom novog gripa. Listu možete preuzeti ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: