Škundrić: Nema poskupljenja struje

Petar Škundrić je izjavio da nema uslova za poskupljenje struje dok se ne "podigne privreda" Srbije i ne ostvari pozitivna stopa proizvodnje.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2009.

00:54

Default images

Ministar rudarstva i energetike Srbije je rekao da "tek kada se podigne privreda i kada krenemo pozitivnom stopom proizvodnje biće uslova za povećanje cena električne energije", i naveo "da do tada nema poskupljenja".

Škundrić je rekao i da je zamrzavanje cene struje ušlo u paket aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom da bi se zaustavio
negativan trend industrijske proizvodnje.

Ministar rudarstva i energetike Srbije je rekao i da će narednog meseca biti urađene analize cene gasa, jer "postoje uslovi" za njihovo sniženje.

Naveo je i da Srbijagas ima "značajne gubitke zbog prošlogodišnjih kursnih razlika i da "postoje objektivni razlozi da cena gasa još jedno vreme ostane na istom nivou".

Na pitanje o eventualnom poskupljenju goriva za 2,5 odsto zbog zahteva ruskog dela menadžmenta Naftne industrije Srbije, Škundrić je rekao da Vlada Srbije ne treba da odlučuje o ceni prerade nafte u derivate, jer država Srbija više nije većinski vlasnik NIS-a.

On je kazao i da bi u narednih godinu i po dana trebalo da se pripremimo za otvaranje tržišta naftnih derivata.

"Sam NIS će morati da utvrđuje i ugovara cenu prerade s kompanijama koje uslužno rade preradu u rafinerijama u Pančevu i Novom Sadu", rekao je Škundrić.

Na pitanje kako će se formirati cena benzina, Škundrić je rekao da će Ministarstvo rudarstva i energetike i dalje određivati samo maksimalne cene, kao i da će se one menjati zavisno od cene nafte na svetskom tržištu i kursa dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: