I Peranović tukao štićenike

B92 ekskluzivno otkriva da upravo protojerej Branislav Peranović ponekad premlaćuje mladiće koji su došli u centar Crna Reka da se leče od narkomanije.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2009.

00:30

Default images

Peranović već danima pokušava da prebijanja i zlostavljanja štićenika u Crnoj Rreci opravda, objašnjavajući da su batine terapeutske i da se samo ponekad koriste.

Crna Reka je izgleda baš crna, jer tamo čak i svešteno lice koje vodi centar udara lopatom po ljudskom mesu. Delovanje je terapeutsko, a štićenik valjda treba da zamisli da ga bije božja ruka zbog grehova.

Da li otac blago udara lopatom nije poznato, tek tajno snimanje svedoči da njegova ruka ipak zadaje teške udarce. Jedan od mladića koji je čekao da primi dnevnu porciju batina uspeo je da snimi zlostavljanje.

Podsećamo da Branislav Peranović nikada nije priznao da je maltretiranje naredio, a u emisiji “Stanje nacije” je čak rekao da nije znao za zlostavljanje sa prvog snimka koje se pojavilo u javnosti.

B92: “Kako ste vi dozvolili da se ljudi koji dolaze na lečenje brutalno prebijaju?”

Peranović: “Niste me pitali da li sam dozvolio. Nisam dozvolio, naravno da nisam dozvolio.”

Međutim, kako B92 saznaje, Peranović ima batinaše koji kod njega dobijaju i plate za urađen posao.

Tako se na dva različita snimka, jednom iz letnjeg, a drugom iz zimskog perioda, vidi potpuno ista osoba, batinaš koji učestvuje u primeni sile.

Kada smo od jednog od mladića koji je u Crnoj Reci ,kako svedoči ,prošao pakao, dobili snimak mobilnim telefonom na kome se vidi Branislav Peranović kako lično batina lopatom, pozvali smo Peranovića ponovo.

“Posle jučarašnje emisije, ja sam sa vama završio”, kratko je odgovorio Peranović na naš poziv. Upozoravamo da su snimci veoma potresni.

Da podsetimo, u emisiji "Stanje nacije" na TV B92, upravnik rehabilitacionog centra Crna Reka Branislav Peranović priznao da se na snimku prebijanja jednog od štićenika tog centra radi o zlostavljanju, a da granicu do koje ide primena sile uslovljava situacija. "Situacija određuje granicu. Ja sam mogao da budem gospodin prota, čak sam imao ponudu da budem paroh u Vašingtonu. Molim vas, ja nisam došao iz džungle i pao sa kruške. Prihvatio sam užasan posao, odgovoran”, rekao je Peranović.

“Pozivam, evo, javno, ko god je dužan i zadužen, Ministarstvo za ljudska prava, Ministarstvo zdravlja je bilo, ko god, gospodin Rasim Ljajić, ko god hoće - izvolite proverite, bićete gosti, banite, nemojte se najavite, bićete primljeni”, rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić rekao je da će to ministarstvo posetiti centar Crna Reka.

"Ministarstvo za ljudska prava podržava inicijativu ombudsmana, odnosno da nadležni organi kroz tužilaštvo reaguju u skladu sa zakonom i ispitaju sve ono što postoji, a Ministarstvo će u svakom trenutku raditi da institucije, da organizacije u ovoj državi rade u skladu sa zakonom, odnosno da promoviše one vrednosti koje su svojstvene demokratskom društvu koje živi u XXI veku, a ne društvu giljotina iz ne znam kog veka”, rekao je Karadžić. Možete pogledati snimak jučerašnje emisije "Stanje nacije".

Irinej za raspuštanje stacionara

Srednjovekovno zlostavljanje kao terapija naišlo je na podršku samo očajnih roditelja koji su u izlečenje dece odavno izgubili nadu.

Sinod SPC je još jednom ponovio zahtev da se centar Crna Reka rasformira. ali ovo mesto i dalje radi i to uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Artemija.

Episkop bački Irinej je u ime Sinoda SPC pozvao vladiku raško-prizrenskog Artemija da raspusti centar.

Episkop Bački Irinej je takođe pozvao vladiku raško-prizrenskog Artemija da vinovnike nasilja podvrgne kanonskoj odgovornosti. U saopštenju koje je potpisao episkop Irinej pozivaju se nadležni državni organi da ispitaju ceo slučaj, a žrtvama nasilja i svima koji su pogođeni izražava se najiskrenije žaljenje.

U saopštenju se demantuju izjave vladike Artemija da je ceo slučaj uperen protiv njega i da se to radi zato što je tražio da se potpredsedniku Amerike Džozefu Bajdenu uskrati gostoprimstvo u manastiru Visoki Dečani.

“Vest o nebivaloj ‘fizioterapiji’ u Centru Crna Reka vremenski je prethodila sporu oko Bajdenove posete Dečanima", kaže se u saopštenju.

“Kako je, dakle, tema Bajden mogla retroaktivno da utiče na temu Crna Reka? Ovakve i slične manipulacije informacijama nanose ogromnu štetu Crkvi", navodi se u saopštenju.

“Time se, svesno ili nesvesno, radi na razbijanju crkvenog jedinstva”, navodi episkop bački Irinej u saopštenju naslovljenom ‘Utuk na utuk’.

Integralnu verziju saopštenja možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: