Peranović: Bilo je zlostavljanja

Upravnik centra Crna reka Branislav Peranović priznao je da se na snimku prebijanja jednog od štićenika centra, koji je potresao javnost, radi o zlostavljanju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2009.

13:42

Default images

Peranović je u emisiji “Stanje nacije” rekao da on to nije odobrio i da će slučaj biti ispitan. Inspekcija Ministarstva zdravlja nije konstatovala elemente nadrilekarstva u centru u Crnoj Reci, ali ministar Tomica Milosavljević ističe da je zlostavljanje neprihvatljivo i da tu ima posla za istražne organe.

Ipak, on je ponovio da se u tom centru povremeno primenjuje sila i da on to govori več četiri godine.

Peranović kaže da je Duhovno rehabilitacionog centraCentar fomiran na osnovu Zakona o verskim zajednicama, tako da mu za njegovo otvaranje nije bila potrebna dozvola Ministastva zdravlja.

Roditelji pojednih štićenika iz duhovno rehabilitacinog centra Crne Reka i pripadnici Obraza, došli su isped B92 da podrže upravnika centra Crna reka Branislav Peranovića i njegove metode.

Peranović je rekao da je dolazak u centar dobrovoljan, a primena sila povremena, i da je kroz centar prošlo preko hiljadu ljudi.

Centar nema dozvolu ministarstva zdravlja, jer je, kako kaže Peranović, radi na osnovu zakona o verskim zajednicama.

On dodaje da na osnovu toga i ne plaća porez.

Branislav Peronović je zgradu B92 napustio uz ovacije okupljenjih i u pratniji obezbeđenja.

Nalaz inspekcije o Crnoj Reci

Tomica Milosavljeviæ (Beta, arhiva)
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da inspekcija tog Ministarstva nije konstatovala elemente nadrilekarstva u centru u Crnoj Reci.

Način rada centra u Crnoj Reci za lečenje bolesti zavisnosti oštro je kritikovan ovih dana u javnosti. Inspektori su uz pomoć MUP-a u petak 22. maja posetili taj centar i nisu potvrdili sumnju da se uprava te ustanove bavi nadrilekarstvom, rekao je ministar Milosavljević na konferenciji za novinare.

Milosavljević je rekao da inspekcija nije pronašla elemente nadrilekarstva, ali da je zlostavljanje neprihvatljivo i da tu ima posla za istražne organe. Ministar zdravlja tek nakon objavljivanja snimaka poslao je inspekciju iako centar Crna reka postoji već četiri godine.

Nije bilo razloga da se rad proverava ranije, kaže Milosavljević, sve dok se nije kao povod pojavila prijava za zlostavljanje.

„Ako mislite da sve može zdravstvena inspekcija da reši tako što će trčati po zemlji svuda gde postoji ovakav ili onakav osnov za utvrđivanje da li je nadrilekrstvo ili nije onda se mi kao društvo nećemo lako izboriti“ istakao je Milosavljević.

Milosavljević kaže da se centar Crna Reka tretira u Poreskoj upravi kao pravoslavni misionarski rehabilitaioni cenatr. Podsetimo, Sinod Srpske pravoslavne crkve već se ogradio od ovog centra i zatražio zabranu rada, a analitičari smatraju da je dobro što je Sinod ovako brzo i oštro reagovao.

Da bi roditelj poslao dete na ovu specifičnu rehabilitaciju mora da izdvoji dosta novca. S obzirom na novac koji su roditelji izdvajali i pohvale protojereja Peranovića da je hiljadu mladića bilo u centru mesečni prihodi merili su se desetinama hiljada evra.

Bivši ministar finansija Mlađan Dinkić ne zna da li centar plaćao porez državi na taj prihod.

„Ne znam ništa o tome. Imate 300 hiljada poreskih obveznika u srbiji i potpuno je jasno da detalje mogu znati samo ljudi koji su na čelu opštinskih poreskih uprava“ rekao je Dinkić.

Podsetimo, Peranović je i ranije gostujući u u medijima govorio da se u terapijama primenjuju batine, ali to, do pojave snimka u javnosti, niko nije proveravao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: