Ministarstvo vera ponovo o Ceriću

Ministarstvo vera saopštilo je da je "Srbija otvorena za sve dobronamerne ljude, ali da to ne treba zloupotrebljavati".

Izvor: B92, Beta

Subota, 23.05.2009.

00:51

Default images

"Srbija je za sve dobronamerne ljude otvorena i gostoljubiva zemlja", navodi se u saopštenju i dodaje da je "netačno i zlonamerno" protumačeno ranije saopštenje tog ministarstva u kome je pisalo da reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić nije dobrodošao u Srbiju zbog nedobronamernih izjava.

U ovom saopštenju se navodi da oni koje "Srbija dočekuje otvorenog srca, ne smeju to da zloupotrebljavaju, pogotovo ako su na čelu verske zajednice koja treba da doprinosi miru i saradnji među ljudima i narodima".

Ministarstvo vera smatra da izjave i stavovi verskih poglavara treba da doprinesu pomirenju, a ne daljem razjedinjavanju i kreiranju nepostojećeg problema - "ljudskih prava muslimana i Bošnjaka".

Dodaje se da od 2000. godine nijedna međunarodna instuticija nije zabeležila bilo kakvo kršenje ljudskih prava muslimana i Bošnjaka u Srbiji, niti bilo koje druge etničke grupe ili naroda. Da podsetimo, Ministarstvo vera u petak uveče je saopštilo da reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić nije dobrodošao u Srbiju zbog "pretnji koje je izneo protiv Srbije".

U saopštenju se navodi da je Cerić pri poseti Islamskoj zajednici u Novom Pazaru ove sedmice kazao da se u Srbiji krše ljudska prava muslimana, preneo zakletvu sa nadgrobnog spomenika Alije Izetbegovića koja glasi "I velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo" i podržao secesiju Kosova i Metohije.

"Ministarstvo vera je primilo k znanju reči Cerića i ozbiljno shvatilo pretnje koje je taj verski poglavar direktno i indirektno uputio Srbiji i njenoj bezbednosti. Zbog toga smatramo da Mustafa Cerić nije dobrodošao gost u našoj zemlji", kaže se u saopštenju.

Rijaset IZ BiH: Saopštenje podseća na ratnu propagandu

Saopštenje Ministarstva vera Vlade Srbije neodoljivo podseća na ratnu propagandu srpskih nacionalističkih centara o "samogranatiranju" građana Sarajeva ili o "nekoliko stotina" ubijenih Srebreničana u genocidu u julu 1995. godine, saopšteno je iz službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH za odnose s javnošću.

"Očita je neistina da je reis-ul-ulema bilo kada i bilo gde negirao postojanje srpske nacije u BiH, kao što je očita neistina da je reis-ul-ulema uputio ikakve preteće i uvredljive poruke Republici Srbiji", ističe se u saopštenju Rijaseta IZ BiH.

Pojašnjava se da je reis-ul-ulema u svojim nastupima jasno i javno poručio da su muslimani u Srbiji građani Srbije, da muslimani u Srbiji treba svoja prava da ostvaruju u okviru ustavno-pravnog poretka Republike Srbije, kao njihove države koja ima obavezu da im osigura potpunu slobodu i ravnopravnost kao što to uživaju i ostali narodi u Srbiji.

"Ministarstvo vera Srbije ovim saopštenjem pokazuje nervozu, da li zbog glasa savesti za svoju umešanost u kreiranje islamskih zajednica po svojoj meri ili zbog urušavanja koncepta u koji je uloženo mnogo truda i ambicija", kaže se u saopštenju službe Rijaseta BiH za odnose s javnošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: