Đelić: Izveštaj povoljan po Srbiju

Izveštaj Evropske komisije o viznoj liberalizaciji zemalja zapadnog Balkana povoljan je po Srbiju, kaže potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2009.

14:48

Default images

On objašnjava da izveštaj ne daje nikakve preporuke za ukidanje viza, već pokazuje ispunjenost kriterijuma iz mape puta. "Vlada Srbije čini sve da vize za srpske građane što pre budu ukinute, ali sa rokovima ne treba licitirati, treba imati nužnu dozu strpljenja", rekao je Đelić novinarima u parlamentu.

On je objasnio da su po pitanju vizne liberalizacije u toku konsultacije vezane za izveštaj Evropske komisije i država šengenske zone, posle čega će Komisija Srbiji predočiti šta, eventulano, treba uraditi na jačanju srpskog izveštaja.

Prema njegovim rečima, najranija moguća odluka o stavljanju Srbije na belu šengensku listu mogla bi uslediti tokom švedskog predsedvanja EU, koje će biti u drugoj polovini ove godine.

Đelić je objasnio da će se pasoši građanima Srbije sa Kosova i Metohije, što je postavljano kao sporno pitanje, izdavati po specifičnoj proceduri, kako ne bi došlo do toga da biometrijski pasoš ode u pogrešne ruke.

Srbija će poštovati svoj Ustav i izdavati pasoše građanima koji imaju prebivalište na Kosovu, rekao je Đelić, ukazavši da se pri tome mora voditi računa o realnosti da na teritoriji pokrajine deset godina unazad nema pripadnika srpske policije.

On je napomenuo da su parlament i vlada uspeli da pripreme i izglasaju sve zakone, podzakonske akte i strategije, koje su neophodne za viznu liberalizaciju.

Prema Đelićevim rečima, u Srbiji je do sada izdato oko 600.000 novih pasoša, čiji je kvalitet Evropska komisija pohvalila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: