Server: Pružena ruka Srbiji

Boravak potpredsednika SAD u BiH i Srbiji treba da pokaže otvorenost nove američke administracije za saradnju, ocenjuju pojedini američki analitičari.

Izvor: B92, Glas Amerike

Četvrtak, 21.05.2009.

14:24

Default images

Mala balkanska turneja potpredsednika Džozefa Bajdena pokazala je i da Sjedinjene Američke Države nisu u potpunosti zadovoljne ulogom koju u regionu ima Evropska unija, ocenio je u razgovoru za Glas Amerike potpredsednik Vašingtonskog instituta za mir Danijel Server.

Poruka koju je potpredsednik Bajden doneo srpskim zvaničnicima jeste da je Kosovo nezavisno i što pre Srbija prihvati takvu činjenicu, brži će joj biti put integracije u Evropske institucije, rekao je Server.

“Jasno je da Srbija neće priznati Kosovo, može bar da prihvati njegovo članstvo u Generalnoj skupštini, kako bi dala signal Rusiji da više ne blokira Kosovo", ocenio je Server.

Nova administracija Sjedinjenih Američkih Država, prema Serverovim rečima, pokazuje nove spoljnopolitičke prioritete, a među njima je i pružanje ruke saradnje Srbiji.

Poseta potpredsednika Bajdena regionu pokazala je i da Sjedinjene Države nisu u potpunosti zadovoljne angažovanjem Evropske unije u rešavanju problema na Balkanu.

"SAD podstiče evropska angažovanja. To dokazuje i zajednički boravak Solane u Sarajevu", naveo je Server.

Boravkom u Prištini potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden završava malu balkansku turneju koja je počela u utorak posetom Sarajevu.

Njujork tajms: Upečatljiv preokret

Svečani doček potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Beogradu, uz intoniranje američke himne i smotru počasne garde, predstavlja "iznenađujući, ali veoma reprezentativan preokret", ocenio je danas "Njujork tajms" u tekstu iz Beograda.

List ističe da su američki potpredsednik Bajden i srpski predsednik Boris Tadić tom prilikom govorili o mogućnosti da se uspostavi nov, konstruktivan odnos između SAD i Srbije.

Isti stav je bio očigledan i na ulicama Beograda, posebno se naglašava u tekstu "Njujork tajmsa", u kom piše da su mnogi građani intervjuisani na ulicama grada rekli da žele da se konačno okonča izolacija, privredna stagnacija i sukobi zbog kojih Srbija zaostaje za drugim nekadašnjim komunističkim zemljama koje su se pridružile EU.

List piše da je Bajden doputovao u Beograd u okviru balkanske turneje koja "treba da pokaže obnovljeno angažovanje Obamine administracije u politici regiona".

S tim u vezi se navode i reči koje je prilikom jučerašnje posete potpredsednik SAD uputio predsedniku Srbije: "Jednostavno rečeno, region ne može u potpunosti da uspe ako Srbija ne bude imala konstruktivnu i vodeću ulogu - koju ste vi, gospodine predsedniče, započeli".

"Njujork tajmas" napominje da se Bajden ni u kom pogledu ne smatra neutralnom političkom figurom u Srbiji, budući da se energično zalagao za vojne intervencije na ovim prostorima devedesetih godina kako bi se pomoglo muslimanima u Bosni i na Kosovu.

Međutim, prema oceni lista, oni koji se protive Bajdenovoj poseti bili su u manjini, budući da preovlađuje mišljenje da su svi koji u Srbiju dolaze sa dobrim namerama dobrodošli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: