Dodik: Uspešan sastanak sa Bajdenom

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je američki potpredsednik Džozef Bajden, tokom njihovog susreta, podržao Dejtonski mirovni sporazum.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.05.2009.

11:51

Default images

"Na tom sastanku mi je jasno rečeno da SAD i nova američka administracija podržavaju Dejtonski mirovni sporazum. Njihova privrženost Dejtonu ostaje trajna. U svemu tome oni razumiju poziciju i postojanje RS i zalažu se za to da se dejtonska struktura očuva u BiH, ali i da se ubrzaju procesi evropskih integracija", kazao je Dodik za banjalučki "Glas Srpske".

Komentarišući Bajdenovo isticanje potreba za jačanjem državnih institucija u BiH, premijer Republike Srpske je konstatovao da su takvi stavovi poznati od ranije, dodajući da "centralne institucije mogu da jačaju na različite načine".

"One su u značajnoj meri ojačane u prošlosti. Važno je i jasno svima da treba obezbediti to da se značajno ojača funkcionalnost BiH, a to je i naš i interes SAD", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, američki potpredsednik tokom svoje posete BiH nijednom rečju nije rekao da se u ovoj zemlji "trebaju obezbediti pobednici i poraženi".

"Naprotiv, jasno je rečeno da treba napraviti funkcionalnu BiH koja će da obezbedi i garantuje bezbednost za sve. Niko u BiH ne treba i ne može da se oseća nesigurnim, ni pojedinac ni kolektiv. U svemu tome nemam šta da dodam ili oduzmem, jer delim iste vrednosti", kazao je Dodik.

Upitan da li ga je američki potpredsednik upozorio zbog njegovih ranijih izjava i ponašanja, on je poručio da stoji "iza svih reči koje je izgovorio u prošlosti".

"Mislim da su ti stavovi pomogli da se bolje razumemo u BiH. Ne smatram da su te izjave bile destabilizujuće, već upozoravajuće i upućivale su na realno moguće dogovore u BiH", naglasio je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: