Bajden: Nezavisnost nezaustavljiva

Potpredsednik SAD Džozef Bajden poručio je u Prištini da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da će SAD podržati stvaranje demokratskog društva na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2009.

00:39

Default images

Posle sastanka sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem, Bajden je izjavio da je "nezavsnost Kosova nepovratan proces i da je podela Kosova neprihvatljiva".

"Institucije Kosova su postigle značajan napredak i treba da nastave da funkcionišu kao demokratske i multietničke. SAD će podržati Kosovo sve dok bude tako", rekao je Bajden pošto je primio "Zlatni orden slobode", drugo po rangu odlikovanje koje dodeljuje predsednik Kosova.

Bajden je ocenio da su na Kosovu postignuti značajni rezultati u prevazilaženju posledica rata i da ga to veoma raduje.

Obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova, on je rekao da su SAD opredeljene da zemljama Balkana pomognu da se integrišu u Evropsku uniju.

"Uspeh nezavisnog Kosova je prioritet za našu administraciju i moju zemlju i ključan element u našoj politici da pomognemo narodima zapadnog Balkana da se integrišu u Evropu", rekao je potpredsednik SAD.

Potpredsednik SAD je istakao da je njegova zemlja zadovoljna što je 60 zemalja priznalo Kosovo i istakao da oni podstiču i druge da to učine.

"Prijem Kosova u MMF pre izvesnog vremena je još jedan dokaz da međunarodna zajednica prihvata realnost nezavisnog Kosova", ocenio je Bajden.

Ovo je prva poseta nekog od najviših američkih državnika Prištini od kako su kosovske institucije prošle godine proglasile nezavisnost.
Kosovski mediji ocenjuju da dolazak Bajdena predstavlja "snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država nezavisnosti Kosova".

Bajdena su na ulicama Prištine dočekali učenici osnovnih i srednjih škola, a na glavnim ulicama istaknute su američke i zastave Kosova, uz bilborde “Dobro došli i hvala”.

Albanci na Kosovu ne kriju zadovoljstvo zbog dolaska američkog potpredsednika, dok su Srbi u centralnom Kosovu ravnodušni.

Tokom jučerašnje posete Beogradu, Bajden je najvišim zvaničnicima Srbije poručio da Amerika ne očekuje da Srbija prizna Kosovo i da to neće uticati na razvoj bilateralnih odnosa. Detaljnije o poseti potpredsednika SAD Beogradu možete pročitati ovde.

Bajden u Dečanima

Američki potpredsednik je posetio manastir Visoki Dečani gde se upoznao sa životom manastira i situacijom u kojoj žive Srbi na Kosovu i Metohiji, saopstila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Gosta iz SAD primio je protosinđel Sava Janjić sa bratijom manastira u ime igumana manastira, vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija koji učestvuje na redovnom majskom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Beogradu.

Posle posete dečanskoj crkvi i paljenja sveća, potpredsednik SAD se zadržao u razgovoru sa monasima.

Kako je navedeno u saopštenju, protosinđel Sava je Bajdena upoznao sa životom manastira i situacijom u kojoj žive Srbi na Kosovu, a posebno je ukazao na potrebu zastite ljudskih i imovinskih prava, očuvanja srpske duhovne i kulturne baštine na ovim prostorima.

Bajden je kao senator posetio manastir Visoki Decani 2001.

Posle današnje posete Bajden je u kratkom obraćanju novinarima rekao da se vidi da od tada "ima puno pozitivnih promena".
Dodajući da su protosinđel Janjić i bratstvo pružili duhovno utočište svima, Bajden je istakao da će tako biti i u budućnosti.

Posle posete manastiru Dečani, Bajden je trebalo da obiđe američke vojnike u bazi Bondstil, kod Uroševca.

Protest Srba zbog posete Bajdena

Više stotina Srba iz Kosovske Mitrovice protestovalo je kod glavnog mosta preko Ibra zbog posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Prištini.

Na protestu, čiji je organizator Skupština zajednica opština Kosova i Metohije, okupljeni su nosili parole na kojima je bilo ispisano: "Ubica se vraća na mesto zločina", "Ćeraćemo se još" i "Tadiću, ne ponižavaj Srbiju".

Ispred spomenika žrtvama NATO bombardovanja građani su palili sveće, dok su cveće položili predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović i predsednik i potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Radovan Ničić i Marko Jakšić.

Za vreme protesta Srba u blizini glavnog ibarskog mosta koji razdvaja severni od južnog dela Mitrovice bilo je pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe.

Potpredsednik Skupštine Zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić zatražio je na protestu od predstavnika Vlade Srbije i predsednika države Borisa Tadića da pozovu Srbe koji su u kosovskim institucijama da ih napuste.

Prema njegovim rečima, vlast u Beogradu na dan održavanja kosovskih lokalnih izbora treba da organizuje srpske izbore u pokrajini.

Posle protesta predstavnici narodnog pokreta "Otadžbina" zapalili su na centralnom gradskom trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici zastave SAD i Crne Gore.

Neslaganja u SPC povodom posete Bajdena

Najavljena poseta Džozefa Bajdena manastiru Visoki Dečani izazvala je neslaganja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Posle odluke raško-prizrenskog episkopa Artemija da ne da svoj blagoslov za posetu američkog potpredsednika manastiru, sabor Crkve poništio je tu odluku.

U vanrednom saopštenju koje je potpisao portparol Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej, piše i da crkveni velikodostojnici žale zbog takve odluke episkopa Artemija.

Opširnije o tome možete čitati u našoj jučerašnjoj vesti.

Osuđen zbog paljenja zastave SAD

Predstavnik organizacije Anarho-sindikalistička inicijativa Ratibor Trivunac uhapšen je u Beogradu i odmah osuđen na 10 dana zatvora zbog paljenja američke zastave u znak protesta zbog posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Branilac osuđenog Nikola Barović rekao je da je Trivunac u sredu u 16.50 sa grupom anarhista na početku Knez Mihailove ulice, kod Palate Albanija, spustio američku zastavu na pločnik, zapalio je, a zatim objasnio da na taj način izražava protest zbog dolaska Bajdena u Srbiju.

Policija je ubrzo privela Trivunca i još nekoliko ljudi koji su se tu zatekli, među kojima i reditelja Želimira Žilnika, koji je sa snimateljem snimao događaj. Barović je rekao da su Žilnik i njegov snimatelj kasnije pušteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: