Analitičari o poseti Bajdena

Posetu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena regionu domaći analitičari tumače kao obnavljanje zainteresovanost SAD za Balkan.

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2009.

19:00

Default images

Najave američke administracije da će pomoći Srbiji u evropskim integracijama kao i da SAD neće tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova oicenjuju se kao najznačajnije tokom posete Džozefa Bajdena Beogradu.

“Ja bih rekla da je potpredsednik SAD zano da treba da saopšti ono što je važno za našu javnost. On je hteo da kaže ljudima - ‘ja nisam došao da ikoga pritišćčem, uslovljavam, ucenjujem, ovo je prijateljska poseta, mi smo se još unapred pre posete dogovrili da se složimo da se oko Kosova nećemo složiti’”, kaže novinarka Ljiljana Smajlović.

Glavni i odgovorni urednik lista “Politika”, Dragan Bujošević, smatra da je jedna od najzančajnih poruka koju je preneo Džozef Bajden da američka administracija neće tražiti od Srbije priznavanje Kosova, a da je jedino malo iznenađenje što je predsednik Boris Tadić ponovio drugom čoveku SAD da Srbija nikada neće priznati Kosovo.

Pominjanje evroatlantskih intergracija tokom Bajednove posete, Bujošević smatra pozivom Srbiji da se priključi NATO-u ali ne i zahtevom.

“Mislim da Amerika sad ne očekuje od Srbije da uđe u NATO, zato što veoma dobro zna kakvo je raspoloženje, da većinski deo javnosti nije sad za to. S druge strane, Amerika zna da je Srbija u Partnerstviu za mir, što je dvorište za NATO i da Srbija još nije iskoristila sve kapacitete tog parnterstva”, ocenjuje Bujošević.

Da ovo jeste novi početak u odnosima dve zemlje, smatra i spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

“Sama činjenica da je ovde poslat potprdesednik SAD, i to u region koji je posle 11. septembra bio potpuno na periferiji američke spoljne politike, veoma je značajna sama po sebi. To je signal jedne ozbiljne promene”, ocenjuje Jakšić.

Urednik “Nove srpske političke misli” Đorđe Vukadinović smatra, s druge strane, da je Bajden u Beograd došao da diplomatskim rečnikom zatraži saradnju Srbije u vezi sa Kosovom.

“Od Srbije se traži da ne ometa proces ulaska Kosova u međunarodne instutucije. Ono što je tu ponižavajuće, SAD sve vreme vrlo otvoreno lobiraju, od zemlje do zemlje, i o tome pišu svi mediji, osim srpskih. Svakoga dana američke diplomate pritiskaju ministre spoljnih poslova i pitaju kada će priznatio Kosovo”, kaže Vukadinović.

Svi se slažu da je poseta drugog čoveka SAD Beogradu od velikog značaja pošto je Bajden najviši rangirani američki lider koji posetio Srbiju u poslednjih 29 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: