Cerić: Prava muslimana su zaštićena

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić izjavio je da je u Novom Pazaru stekao utisak da su prava muslimana u Srbiji zaštićena.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 20.05.2009.

12:42

Default images

"Ako je Srbija predstavljena na način kako je bilo sinoćnje okupljanje, povodom svečane akademije maturanata medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, onda su prava muslimana u Srbiji zaštićena i ja im na tome čestitam", rekao je Cerić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Novom Pazaru sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem.

On je ponovio da ukoliko je, pak, država Srbija predstavjena u "vlasti opštine Tutin", (gde je okupljanje bilo zabranjeno), onda se "u ovoj državi krše ljudska prava na javno okupljaje i slobodno izražavanje mišljenja".

Istakavši da je na centralnom gradskom trgu u Novom Pazaru bilo, prema raznim procenama, između 15 i 30 hiljada ljudi, kao i da je sve prošlo bez ijednog incidenta - vlast može da bude zadovoljna, rekao je vrhovni poglavar muslimana BiH.

Cerić je ocenio da je prvi deo njegove trodnevne posete Sandžaku bio uspešan uprkos, kako je rekao, "ruglu i medijskom linču" kojem su ga izložili pojedini mediji u Srbiji i BiH.

On je ponovio uverenje da među muslimanima Srbije nema podela, već da je reč o grupi nezadovoljnih ljudi aktuelnim ustrojstvom islamske zajednice, kao i da razume njihovu potrebu da to ustrojstvo opstruišu.

On je rekao da je u Sandžak došao da ovdašnjim Bošnjacima poruči da su oni i Bošnjaci BiH jedan narod i da ma gde da živeli “moraju poštovati zakone države u kojoj žive", ali i da se bore da svoja prava unapređuju kroz unapređivanje zakona te države.

On je kazao i da gde god ode, Bošnjacima poručuje da uče jezik zemlje u kojoj žive, što znači, ukazao je, da u Srbiji želi da ih ohrabri da nauče da koriste oba pisma - ćirilicu i latinicu.

Cerić je ponovio da muslimani iz Srbije imaju pravo na to da im duhovni centar bude Sarajevo, uz svo poštovanje autonomnosti Islamske zajednice u Srbiji.

“To je naše prirodno pravo, a što se naše unutrašnje organizacije tiče, to je naša stvar“, kazao je on.

“Moja izjava da nema sile koja će nas odvojiti znači da su Bošnjaci u BiH i Srbiji, odnsono Sandžaku povezani tako da niko ne može odvojiti naše duhovne, kulturne, istorijske i rodbinske odnose“, objasno je reis.

Upitan o tome da li je i koliko ovakvom razvoju odnosa doprineo njegov razgovor sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem pre dve godine u Beogradu, Cerić je kazao da je tada sa srpskim predsednikom konstatovana potreba otpočinjanja bošnjačko-srpskog dijaloga, ali da se na tome “sve i završilo i da od tada ništa nije učinjeno“, kao i da mu razlog tome nije poznat.

Bosanski reis je kazao da u Srbiji deluje jedinstvena islamska zajednice čija je adresa u Novom Pazaru i da Beograd, uz svo uvažavanje grada kao adminstrativnog centra Srbije i nekadašnje Jugoslavije, ne može biti centrala te zajednice.

Ugljanin: Ne krše se ljudska prava

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin ocenio je da ne postoje argumenti za tvrdnju da su ljudska prava muslimana u Srbiji ugrožena.

Ugljanin je pozvao poglavara Islamske verske zajednice u BiH reis-ul-ulemu Mustafu Cerića da eventualne primedbe reši u dijalogu sa reis-ul-ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem.

Povodom Cerićeve izjave da se u Srbiji krše ljudska prava, posebno da su tome izloženi muslimani, on je rekao da Bošnjaci Sandžaka "ne treba i neće da budu ničija moneta za potkusurivanje".

"Ne znam razlog niti motive zbog kojih je Cerić to rekao, ali ako je on zapazio da ima kršenja nekih verskih prava, trebalo bi da sedne sa svojim kolegom Zilkićem i da mu u prijateljskom tonu skrene pažnju na to", izjavio je Ugljanin.

Đerlek: Nema ekstremnih kršenja ljudskih prava

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek ocenio je danas da nema ekstremnog kršenja ljudskih prava Bošnjaka u Srbiji i Sandžaku.

Đerlek je, u izjavi Tanjugu, rekao da ljudska prava muslimana Bošnjaka i pripadnika drugih manjina uvek mogu biti bolja i da nikada nisu dovoljno dobra.

"Ja ne kažem da je sve zlatno i da mi Bošnjaci imamo maksimalna prava, ali je to kao i u životu u kome nikada nije sve idealno", rekao je Đerlek i naglasio da je Srbija njegova država i da on drugu državu nema.

Srbija mu je, kazao je Đerlek, dala sve što sada ima, od osnovnog srednjeg i visokog obrazovanja do posla i svega što je stekao on, a ranije i njegov otac.

Istakavši da govori u svoje lično ime, Đerlek je rekao da bi Sandžaklije, u to da je Srbija njihova domovina, trebalo ubediti delima, a ne rečima.

"O internacionalizaciji sandžačkog pitanja ne treba ni razmišljati", rekao je Đerlek, koji je visoki funkcioner Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića.

On je ukazao na "još sveže" primere internacionalizacije pojedinih pitanja u nekadašnjoj Jugoslaviji, istakavši da "svi znamo šta nam je to donelo i šta je za nas sve to značilo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: