Cerić kritikuje Beograd i Sarajevo

Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić izjavio je u Novom Pazaru da Beograd mora da preuzme odgovornost i obezbedi ljudska prava za sve građane Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 20.05.2009.

02:35

Default images

"Mi Bošnjaci na Balkanu ne tražimo ništa više i ništa manje od onoga što drugi imaju. Vrlo dobro znamo šta to znači, a i oni će uskoro znati šta to znači", rekao je Cerić.

On je kritikovao, kako kaže, maćehinski odnos Sarajeva prema sandžačkim Bošnjacima, istakavši da se Sarajevo ne može ponašati "kao da ga se ne tiče šta se dešava u njegovoj sredini i u okolini".

"Ne može se biti toliko sebičan i ne obići Bošnjake sa svih prostora odakle su proterani samo zato što su muslimani i samo zato što su Bošnjaci", rekao je Cerić.

On je dodao da su muslimani-Bošnjaci na Balkanu jedan narod koji živi jednim srcem i dušom i koji niko ne može rastaviti "ni po koju cenu".

Muftija Zukorlić ocenio je da uspesi IZ na čijem je čelu smetaju onima koji ne žele uspeh i znanje muslimana Sandžaka.

Zukorlić je poručio predstavnicima države Srbije da shvate da u Sandžaku živi narod koji želi da gradi.

"Zato nemojte kasniti, gospodo političari, pozicioni i opozicioni. Nemojte tražiti neki drugi narod kojeg ovde nema", rekao je Zukorlić.

On će danas posetiti Novu Varoš, Prijepolje i Priboj.

Spasović: Cerić se meša u unutrašnju politiku Srbije

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović rekao je da se poglavar Islamske verske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić, izjavom da se u Srbiji krše ljudska prava, a posebno da su tome izloženi tamošnji muslimani, nije samo umešao u politiku, već u unutrašnje stvari druge države.

Spasović je odbacio tvrdnje da su Bošnjaci u Srbiji izloženi bilo kakvoj diskriminaciji.

"Izjave, poput ove, sigurno nisu nikakav doprinos unapređenju odnosa između dve zemlje. Vlast u Srbiji ima jasan stav o verskim zajednicama i sigurno je da se ne meša u njihov rad, tako da ne stoje ni ranije iznete tvrdnje da je zvanični Beograd napravio raskol u Islamskoj zajednici Srbije", rekao je Spasović.

Što se tiče Cerićeve poruke da nema te sile koja će odvojiti Sarajevo od Sandžaka, Spasović smatra da u tome ne bi bilo ništa loše da je pri tome reis mislio na kulturne, verske i neke druge veze dva naroda u dve države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: