Bajden: Razvoj bilateralnih odnosa

Amerika ne očekuje da Srbija prizna Kosovo i to neće uticati na razvoj bilateralnih odnosa, poručio je u Beogradu potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2009.

00:42

Default images

Posle gotovo tri decenije od kada je u Beogradu boravio američki predsednik Džimi Karter, u poseti je ponovo jedan visoko-rangirani zvaničnik SAD. Potpredsednik Bajden doputovao je jutros i prvo se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a potom i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima Vlade Srbije.

Za visokog gosta, ispred Palate Srbija, bili su priređeni svečani doček i crveni tepih. Sa rukom na srcu, Džozef Bajden je ispratio američku a potom odslušao i srpsku himnu i prošao kroz špalir počasnog bataljona Vojske Srbije.

Potom su se Tadić i Bajden osamili i, mimo očekivanja, u razgovoru proveli više od sat vremena.

Kada su se pojavili pred novinarima, već su imali spremne govore i, sudeći prema izjavama, zaključak njihovog razgovora mogao bi se svesti na ranije više puta ponovljenu rečenicu – “Slažemo se da se ne slažemo o Kosovu, ali se razgovaralo iskreno i konstruktivno”.

Predsednik Srbije, koji se prisetio srpsko-američkog prijateljstva i savezništva tokom dva rata, rekao je da obostranim uvažavanjem i partnerstvom dve zemlje mogu mnogo da postignu uprkos neslaganjima oko Kosova.

“Razgovor je bio otvoren i produktivan i može da otvori novu etapu u odnosima. Potpredsednik Bajden i ja smo se složili da je sada prilika da uspostavimo potpuno novi nivo komunikacije između naše dve zemlje. Uveren sam da dijalogom koji je baziran na obostranom uvažavanju možemo mnogo da postignemo”, preneo je predsednik Srbije.

"Srbija smatra jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine kršenjem međunarodnog prava. Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo i to nikada neće učiniti. Legitimno je pravo Srbije da brani svoj integritet mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima", poručio je Tadić.

“SAD ne očekuju, naglašavam, ne očekuju, da Srbija prizna nezavisnost Kosova, to nije nikakav preduslov za bolje odnose i našu podršku niti da Srbija postane članica EU”, poručio je Bajden.

“Nastavićemo da insistiramo na tome da Srbi dobiju najveću moguću zaštitu na Kosovu, da njihove svetinje dobiju zaštitu, da oni učestvuju u odlučivanju na Kosovu. Očekujemo i da Srbija sarađuje sa EU u tom procesu”, rekao je on.

“Moramo sarađivati kada je reč o Kosovu i naći pragmatična rešenja koja će unaprediti živote svih stanovnika Kosova - Srba i Alnabaca”, smatra Bajden. Potpredsednik SAD je poručio da njegov dolazak na početku mandata Obamine administracije pokazuje privrženost Srbiji i regionu.

Drugi čovek Amerike smatra da Beograd treba da pomogne u hapšenju haških optuženika kako bi to poglavlje istorije bilo zatvoreno a teme razgovora sa domaćinom bile su i ekonomska saradnja i podrška Sjedinjenih država na putu Srbije u EU.

“SAD podržavaju buduće članstvo u EU i zalažemo se za dalje jačanje odnosa između Srbije i SAD. Uložićemo svu energijuju i resurse da pomognemo Srbiji u tim naporima”, poručio je Bajden.

“SAD žele da unaprede odnose sa Srbijom, vojne veze već jačaju. Ekonomska saradnja ima velike mogućnosti. Amerika je vodeći investitor u Srbiji, velike kompanije ulažu i sve više naših velikih kompanija želi direktne investivcije u Srbiji. Naš uspeh je vaš uspeh”, ocenio je on.

Bajden je poručio da njegov dolazak na početku mandata Obamine administracije pokazuje privrženost Srbiji i regionu.

Drugi čovek Amerike smatra da Beograd treba da pomogne u hapšenju haških optuženika kako bi to poglavlje istorije bilo zatvoreno a teme razgovora sa domaćinom bile su i ekonomska saradnja i podrška Sjedinjenih država na putu Srbije u EU.

"Srbija se snažno zalaže za stabilnost čitavog regiona i za celovitost svih zemalja članica UN. Kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, Srbija je garant teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i zalaže se za rešenja koja su isključivo rezultat demokratskog sporazuma sva tri konstitutivna naroda: Srba, Bošnjaka i Hrvata”, naveo je predsednik Srbije Boris Tadić.

Posle obraćanja Bajdena i Tadića, novinarima nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja. Kako B92 saznaje, iza zatvorenih vrata dvojica državnika razgovarali su i o eventualnom članstvu Srbije u NATO za šta, kako je poručio Tadić, u Srbiji ne postoji demokratska većina.

Nakon razgovora sa Tadićem, američki potpredsednik u Palati Srtbija sastao se i sa Draganom Šutanovcem i Vukom Jeremićem.

Bajden u Ameriku nosi poziv Borisa Tadića Baraku Obami da i on poseti Srbiju. Sa američkim potpredsednikom u Beograd je stigla i petočlana delegacija, u kojoj su, pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon i predstavnici Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost i Ministarstva odbrane.

Uprkos visokim merama bezbednosti, saobraćaj u glavnom gradu odvija se relativno normalno, o čemu opširnije možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Tokom jučerašnje posete Sarajevu, Bajden je rekao da u regon dolazi sa jasnom porukom, a to je da se osnaži dugoročna privrženost SAD Evropi.

Detaljnije o poseti Bajdena Sarajevu možete pročitati ovde.

Poseta Džozefa Bajdena regionu završava se u Prištini, gde odlazi u četvrtak. A opširnije o pripremama za posetu američkog potpredsednika Kosovu možete čitati u posebnoj vesti.

Bajden posetio Vladu Srbije

Džozef Bajden i Mirko Cvetkoviæ (FoNet)
Sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom sastao se i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku se govorilo o intenziviranju ekonomske saradnje, povećanju obima investicija, kao i o unapređenju trgovinske razmene između SAD i Srbije.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, dvojica državnika su konstatovala da su SAD među najvećim stranim investitorima u Srbiji i da su u prethodnih osam godina ukupne investicije iznosile više od milijardu dolara. Premijer Cvetković govorio je i o čvrstoj opredeljenosti Srbije da unapređuje odnose sa Amerikom, svestrano doprinoseći regionalnoj stabilnosti i evropskoj budućnosti Balkana.

Sastanku su prisustvovali ministri ekonomije, finansija i trgovine, Mlađan Dinkić, Diana Dragutinović i Slobodan Milosavljević, kao i guverner NBS Radovan Jelašić.

Bajden je nakon sastanka položio venac u dvorištu Vlade Srbije na mestu gde je 12. marta 2003. ubijen premijer Zoran Đinđić.

Na vencu piše "Zoranu Đinđiću sa velikim poštovanjem od američkog naroda".

Tom prilikom Bajden se susreo i sa udovicom ubijenog premijera Ružicom Đinđić.

Polaganju venca prisustvovao je i premijer Mirko Cvetković.

Dvorište Vlade Srbije za to vreme bilo je ograđeno posebnom zavesom, a u dvorištu je pored medijskih ekipa bio veliki broj pripadnika obezbeđenja potpredsednika Amerike.

Sa Šutanovcem o vojnoj saradnji

Potpredsednik SAD Džozef Bajden i ministar odbrane Dragan Šutanovac saglasili su se da saradnja Vojske Srbije sa SAD i njihovim saveznicima može biti "ključni faktor stabilnosti na Balkanu", saopštilo je ministarstvo odbrane Srbije.

Bajden i Šutanovac su takođe razgovarali i o značaju budućeg angažovanja Vojske Srbije u održanju mira u svetu.

Razgovorima u Domu garde na Topčideru prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

239 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: