Cerić: Krše se prava muslimana

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić poručio je vernicima u Tutinu da "ne postoji sila koja će ih razdvojiti od Bosne".

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 19.05.2009.

00:35

Default images

"Mi smo jedno, nema sile koja će nas razdvojiti. Ja sam do sada mislio da se u Srbiji ne krše prava muslimana, ali sam se danas u Tutinu uverio da to nije baš tako", rekao je Cerić pred nekoliko stotina vernika u dvorištu centralne džamije u Tutinu.

“Ono po svetu kada idem, pa me pitaju kako je to tamo na Balkanu, ja pričam dobro je. A oni pitaju - a boga ti kako je u Sandžaku - dobro, reko’, muftija se žali, ali možda preteruje on. A od danas neću više vikati preteruje, nego ću ja kazati, ja sam svojim očima video da se u Srbiji krše ljudska prava, posebno muslimanima,” rekao je prilikom posete Sandžaku Cerić.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić, koji boravi u trodnevnoj poseti Sandžaku, obići će obrazovne institucije i ustanove koje deluju u okviru Islamske zajednice u Srbiji.

Programom posete predviđeni su i sastanci sa glavnim imamima i veroučiteljima.

Delegacija Islamske zajednice u Bosni predvođena reis-ul-ulemom Cerićem, obići će i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru gde će se nakon sastanka sa rektorom i rukovodstvom Univerziteta obratiti profesorima i studentima te visokoobrazovne ustanove.

Jučerašnji skup u Tutinu organizovan u znak dočeka reis-ul-uleme Cerića protekao je bez incidenata.

Očekuje se i da današnji skup u Novom Pazaru obezbeđuju policijske snage.

Do kraja posete Sandžaku reis-ul-ulema Cerić obići će Novu Varoš, Prijepolje i Priboj.

Zilkić: Poseta ima političku konotaciju

Adem Zilkiæ (FoNet, arhiv)
Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ocenio je da poseta Mustafe Cerića Sandžaku, koja se odvija uprkos protivljenju Islamske zajednice u Srbiji, ima pre svega političku konotaciju.

"Nezapamćeno je da verski poglavar druge države dođe u jedan grad i u takvoj jednoj sredini iznese nekakve neodgovorne i neodmerene izjave o kršenju ljudskih i verskih prava", rekao je Zilkić Tanjugu.

Zilkić, koji je Tutinac, kaže da je ubeđen da nijedan njegov sugrađanin ne deli Cerićevo mišljenje.

Cerić je u Tutinu rekao i da će o tome kako žive muslimani u Sandžaku obavestiti američkog potpredsednika Džozefa Bajdena koji će u sredu posetiti i Srbiju.

"Ne znam kakva je veza između Bajdena i Cerića i ne znam kakve veze i kojim povodom se to baš tako uklopilo, ali znam da je Zukorlić dva dana najavio kosovizaciju Sandžaka, što je vrlo jaka i teška konstatacija sa mogućim implikacijama", rekao je Zilkić.

Reis je izrazio nevericu da potpredsednik SAD uopšte može da bude zainteresovan za to šta se, kako je rekao, dešava u jednoj maloj islamskoj zajednici jedne male balkanske zemlje.

Zilkić se slaže da je veliki broj pripadnika žandarmerije i policije juče na ulicama Tutina bila "ružna slika", ali je to, kako kaže, naša neminovnost kakvih smo do sada imali mnogo puta.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije tvrdi da Zukorliću više ni Cerić ne može da pomogne i da "tako se i pokazalo, on, ni uz njegovu pomoć, ne može više da okupi više od 200 do 300 ljudi koji će ih slušati šta govore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: