Mere bezbednosti pred posetu

Dva dana uoči posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Srbiji, ubrzano se sprovode mere bezbednosti najvišeg nivoa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2009.

17:10

Default images

Bajden je najviši američki zvaničnik koji dolazi u zvaničnu posetu regionu, posle predsednika SAD Džimija Kartera, koji je bivšu Jugoslaviju posetio u junu 1980. godine. Mere bezbednosti biće slične primenjenim onda kada je bivši američki predsednik Džordž Buš bio u zvaničnoj poseti Hrvatskoj.

Bajden u Srbiju dolazi u okviru regionalne turneje, koja pored Beograda obuhvata Sarajevo i Prištinu i ima za cilj da pokaže obnovljeno interesovanje Vašingtona za zapadni Balkan

Detalji posete američkog potpredsednika čuvaju se u strogoj tajnosti.

Čim njegov avion, specijalno prerađen boing 757, stigne u vazdušni prostor Srbije, okružiće ga “migovi” Vojske Srbije, a čitav vazdušni prostor će biti zatvoren najmanje dva sata.

Bajdena će na zemlji čekati specijalna limuzina, prerađeni kadilak, koju američki novinari zovu “zver 2“ i koja stiže unapred sa 350 američkih bezbednjaka koji će brinuti o potpredsedniku.

Domaća policija je kao pravi domaćin oformila čitav štab sastavljen od različitih stručnjaka koji će takođe brinuti o visokom gostu.

Zatvaranje čitavih ulica će biti neminovno pa policija apeluje na građane da imaju strpljenja i razumevanja, kaže Željko Nikač, pomoćnik načelnika uprave policije.

Američki potpredsednik odsešće u hotelu “Hajat”, a prvi sastanak očekuje ga upravo u Palati Srbije, gde će se sresti sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da pokažu razumevanje za aktivnosti policije koje uključuju i zatvaranje pojedinih saobraćajnica.

Beograđani sa kojima su novinari B92 razgovarali, ne isključuju mogućnost da u sredu prevoz zamene šetnjom.

O Bajdenovoj bezbednosti, inače, brinuće poseban štab formiran pri MUP-u, koji čine visoki predstavnici nadležnih ministarstava, MUP-a i bezbednosnih agencija. Inače, i Fudbalski savez Srbije je zbog posete američkog potpredsednika pomerio odigravanje finalne utakmice Kupa Srbije “Partizan-Sevojno“ za četvrtak.

I u Sarajevu su mere bezbednosti na najvišem nivou kakve su se mogle videti samo pri poseti pape Jovana Pavla Drugog, ili u vreme osnivanja Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, kad su u Sarajevu boravili brojni svetski lideri, među njima i tadašnji američki predsednik Bil Klinton.

A prema pisanju albanskih medija sa Kosova, Bajdenu se priprema veličanstven doček.

Između ostalog učenici osnovnih i srednjih škola će napraviti špalir putem kojim Bajden treba da prođe od aerodroma do Prištine.

U Prištini su inače već postavljeni veliki plakati s natpisima "Hvala, Ameriko".

Predstavnici vladajuće koalicije u Srbiji smatraju da je dolazak potpredsednika SAD u Beograd prilika za poboljšanje odnosa između dve zemlje, dok u opoziciji ne gledaju blagonaklono na tu posetu. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: