Dokle se stiglo sa ukidanjem viza

Eksperti Evropske komisije do 25. maja donose preporuku da li Srbiji ukinuti vize. Srbija odbila zahtev da prestane da izdaje pasoše Albancima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2009.

16:40

Default images

Tim stručnjaka Evropske komisije trebalo bi da do 25. maja obavesti članice Unije o tome je li Srbija ispunila uslove za ukidanje viza. Posle optimističnih najava iz Brisela i Beograda da će građani Srbije od januara 2010. godine u zemlje Unije putovati bez viza, prema najnovijim izjavama zvaničnika, odluka o tome mogla bi biti odložena.

Izveštaj eksperata o tome da li je Srbija stigla do kraja takozvane mape puta za ukidanje viza trebalo bi da ovih dana bude prosleđen svim članicama EU a potom bi o izveštaju 25. maja trebalo da se raspravlja na zatvorenom sastanku u Briselu.

"U ovom trenutku rano je za spekulacije o tome kome će biti ukinute vize. Više će se znati posle tih sastanaka“, kaže šef političkog sektora delegacije Evropske komisije u Srbiji, Tomas Njoki.

Kako saznaje B92, pri nedavnoj poseti direktora Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjera Mirela, vlasti u Srbiji uveravale su ga da nisu osnovani strahovi koji su se pojavili u vezi sa ukidanjem viza.

Pre svega, Mirelu je rečeno da Srbija neće odustati od izdavanja pasoša kosovskim Albancima ali da će izmenom zakona i dodatnim uredbama osigurati da nijedan pasoš ne bude izdat bez neophodne provere i garancija da neće biti zloupotrebe.

“Mi smo veoma jasno predočili kolegama iz Evropske komisije da će Srbija uvek poštovati sopstveni Ustav, a to znači da ćemo uvek izdavati pasoše svim građanima, pa i onima koji imaju prebivalište na Kosovu i Metohiji”, kaže potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije, Božidar Đelić.

“Ali da sa druge strane, imamo zajednički interes da prepoznamo realnost, a to je da već više od 10 godina nemamo našu državu, u punom smislu te reči, na teritoriji Kosova i Metohije. Naročito nemamo naš MUP. I da je veoma važno da budemo izuzetno obazrivi u bilo kakvom izdavanju putnih isprava licima za koje nemamo porpuni uvid u njihovu delatnost, u njihove aktivnosti”, navodi on.

“Tako da ne treba uvoditi dodatnu nervozu, ne treba praviti, da kažem, bilo kakva očekivanja oko datuma. Mi radimo na tome da ono što je gospodin Ren rekao, a to je da se jedan broj zemalja zapadnog Balkana, on je tu uključio i Srbiju, budu na stavljeni na belu šengensku listu do kraja ove godine”, kaže Đelić.

Vlasti Srbije smatraju da nema osnova ni za bojazan Brisela da bi, posle ukidanja viza, veliki broj Srba iz Bosne mogao da uzme državljanstvo Srbije i time stekne pravo na putovanje bez viza u Evropu, pri čemu se pozivaju na primer Hrvatske ili Rumunije čijim pasošem se koristi veliki broj građana BiH i Moldavije.

Izvori iz Brisela prenose da se za ispunjenje obećanja o ukidanju viza zdušno zalaže komesar za proširenje Oli Ren, ali da su Francuska, Nemačka i još neke zemlje uzdržane i zahtevaju da se donošenje odluke još odloži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: