Sarajevo se sprema za Bajdena

U Sarajevu se vrše poslednje pripreme za sutrašnju posetu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. Analitičari očekuju podršku evropskim integracijama BiH.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 18.05.2009.

01:10

Default images

Istovremeno, politički lideri sa zebnjom iščekuju kakve će poruke čuti od visokog američkog zvaničnika, koji u BiH dolazi samo nekoliko dana nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa doneo rezoluciju o neophodnosti ustavnih reformi.

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden dolazi u Bosnu i Hercegovinu u vrlo osetljivom političkom trenutku.

Evropski put zemlje je u dubokoj krizi, a reformski procesi su zaustavljeni. Svestan da su lokalni politički lideri od vremena potpisivanja Dejtonskog sporazuma postali sofisticirani, pa stalne opstrukcije i kočenja umotavaju u slatkorečive priče o odanosti evropskim integracijama, američki potpredsednik će morati vrlo direktno da ukaže na glavne kočnice demokratskih procesa.

Iako iz Vašingtona nema jasnih naznaka, bosanskohercegovački mediji prenose da će se na udaru naći Haris Silajdžić i Milorad Dodik, s kojima će se Bajden sastati u odvojenim razgovorima.

Sarajevski politički analitičar Kemal Kurspahić, koji godinama živi u Vašingtonu i odlično poznaje američke stavove, najavio je u izjavi za televiziju Federacije BiH da će Bajden u Sarajevo doneti dve značajne poruke.

“Jedna je da SAD, zajedno sa EU, ostaju angažovane u BiH sve dok se ne privede kraju projekt mirne Bosne. Ta poruka je važna utoliko što se odnosi na sve one politike koje su počivale na očekivanju da će se svet umoriti, dići ruke od Bosne i otići“, navodi Kurspahić.

“Druga je poruka da SAD vide Bosnu u EU i NATO-u“, ocenjuje on.

Dolazak Bajdena u Sarajevu se shvata kao prvorazredni politički događaj za celi region, najznačajniji ove godine, između ostalog i zbog činjenice da nakon posete Bosni i Hercegovini, američki potpredsednik putuje u Beograd i Prištinu.

Nema sumnje da će i na jednoj i na drugoj strani ponoviti američku podršku kosovskoj nezavisnosti, ali će, kako kaže Kurspahić, Beogradu ponuditi spremnost za otvaranje nove stranice u odnosima između dve zemlje.

“Za Srbiju je poruka da nakon svih godina, gotovo dvije decenije izolacije, sankcija i intervencije, vrijeme je za kooperaciji i SAD žele da vide Srbiju na evropskom putu“, ocenjuje Kurspahić.

Za dolazak Bajdena spremaju se i snage bezbednosti – u Sarajevu će u utorak biti na snazi veoma jake bezbednosne mere, kakve su se mogle videti samo pri poseti katoličkog poglavara Jovana Pavla Drugog ili u vreme osnivanja Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, kad su u Sarajevu boravili broni svetski lideri, među kojima i tadašnji američki predsednik Bil Klinton.

Dodik: Poseta važna za BiH

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je sutrašnja poseta Džozefa Bajdena BiH veoma važna i da će za njega to biti prilika da izrazi svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Ta podrška se odnosi na ono što u Dejtonskom sporazumu piše, a ne kako se tumači", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je potvrdio da će se sutra u Sarajevu sastati sa Bajdenom na tri sastanka, u Parlamentarnoj skupštini, na zajedničkom sastanku sa političkim liderima BiH i na odvojenom sastanku.

Dodik je rekao da će u razgovoru sa Bajdenom podržati evropske perspektive BiH, ali uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Premijer Republike Srpske je dodao da osuđuje brojne antidejtonske pokušaje rušenja ovog mirovnog sporazuma, uz ocenu da su oni naglašeni u poslednje vreme.

Podsetio je da je već imao susrete sa Bajdenom dok je on obavljao funkciju predsednika Spoljnopolitičkog odbora američkog kongresa.

"Imao sam priliku da se sretnemo, naše komunikacije su prijateljske i dobre i nadam se da će tako biti i sada", rekao je Dodik.

Komentarišući sutrašnje najavljene mirne proteste, koje organizuju borci Republike Srpske, ali i hrvatska nevladina organizacija "Croatia Libertas" s ciljem da ukažu na diskriminaciju Bošnjaka nad srpskim i hrvatskim narodom u BiH, Dodik je rekao da svi građani imaju pravo na okupljanje, ali da je važno da se ne izazovu bilo kakvi neredi i nasilje.

Govoreći o sutrašnjoj poseti američkog potpredsednika Sarajevu, ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović je rekao novinarima u Banjaluci da je podignut maksimalan nivo bezbednosti kako bi ona bila adekvatno osigurana i protekla bez bilo kakvih problema.

Solana sa Bajdenom u Sarajevu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana potvrdio je danas da će doći u Bosnu i Hercegovinu sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom kako bi pripremili tranziciju Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice.

"Srešćemo se sa svima i uputiti im jasan znak da su stavovi SAD i EU o promeni Kancelarije visokog predstavnika isti", izjavio je Solana jutros po dolasku na skup ministara spoljnih poslova EU.

"To će biti važan sastanak", rekao je on i istakao da će to biti prvi put da Amerikanci i Evropljani zajedno i na ovom nivou dolaze u BIH kako bi preneli svoje namere svim liderima u zemlji, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Funkcija visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koju od marta obavlja austrijski diplomata Valentin Incko, trebalo bi da bude ukinuta i da ostane samo mesto specijalnog izaslanika EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: