"Nova era" u odnosima sa SAD

Ministar Srđan Srećković izjavio je da je poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena idealna prilika za otvaranje nove ere u odnosima Srbije i SAD.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.05.2009.

16:23

Default images

"Naš cilj je da budemo ekonomski i politički lider u regionu za šta nam je neophodna podrška američke administracije", rekao je ministar za dijasporu Srđan Srećković.

On je naveo da je "zato izgradnja najbližih partnerskih odnosa sa najmoćnijom silom današnjice naš nacionalni i državni interes".

Tači: Veličanstven doček za Bajdena

Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da će institucije Kosova u četvrtak u Prištini organizovati "veličanstven doček" za zamenika predsednika SAD Džozefa Bajdena.

"Organizovaćemo veličanstven doček građana u Prištini u čast posete zamenika predsednika SAD-a, koji je prijatelj našeg naroda", rekao je Tači za vreme posete Uroševcu i dodao da je Bajden podržavao Kosovo tokom poslednjih 20 godina.

"On je upoznat sa pitanjem naše borbe za oslobođenje, procesom demokratske tranzicije i nezavisnosti Kosova, a sada i sa procesima integracije Kosova u NATO i u Evropsku uniju. On je prijatelj i pristalica Kosova i mi ćemo organizovati zasluženi doček", naglasio je Tači.

Bajden će se u četvrtak u Prištini sastati sa čelnicima institucija Kosova, a posetiće i američke snage koje se nalaze u kampu Bonstil u bilizini Uroševca.

Đukanović: Veća pažnja administracije SAD

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je da je za evroatlansku perspektivu Crne Gore i regiona od izuzetnog značaja pojačana pažnja nove američke administracije.

Đukanović je u razgovoru sa zamenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom kazao da je pitanje stabilnosti ključno za region, jer se "više puta potvrdilo da zemlje Zapadnog Balkana nemaju samoregulatorne mehanizme za njeno očuvanje", sapšteno je iz vlade posle razgovora.

Američki zvaničnik je potvrdio da će nova admministracija SAD "posvetiti dodatnu pažnju regionu, na šta ukazuje i predstojeća balkanska turneja" potpredsednika Džozefa Bajdena.

Stajnberg se saglasio sa stavom crnogorskog premijera da "bez učešća NATO-a ni u prethodnom periodu ne bi bilo stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Stajnberg i Đukanović su detaljno razmenili mišljenja o situaciji u regionu, a razgovarali su i o unapređnenju ekonomske saradnje dve zemlje, dodaje se u saopštenju.

U tom smislu crnogorski premijer je naveo da "ima dosta prostora" za veće prisustvo američkih investitora u Crnoj Gori, kao i da vlada intenzivno radi na jačanju pravne sigurnosti i unapređenju ekonomskih sloboda.

Zamenik državnog sekretara SAD se tokom kratke posete Crnoj Gori sastao s predsednikom Filipom Vujanovićem, predsednikom skupštine Rankom Krivokapćem i šefom diplomatije Milanom Roćenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: