Japan: Mere protiv epidemije

Ministarstvo zdravlja Japana saopštilo je da su u toj zemlji registrovana nova 26 slučaja virusa gripa H1N1, čime se ukupan broj obolelih popeo na 74.

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2009.

12:14

Default images

Kako se navodi, od novih 26 slučajeva 23 su učenici viših razreda srednje škole, dvojica su učenici nižih razreda srednje škole, a jedan zaraženi je učenik osnovne škole. Vlasti Japana zatvorile su škole i otkazale sve manifestacije u gradovima pogođenim epidemijom. U Japanu su uvedene i stroge mere kontrole na aerodromima.

Pomenuti učenici bili su pozitivni na takozvani meksički virus H1N1 i upućeni su na lečenje u lokalne bolnice.

Prvi slučaj meksičkog gripa registrovan je u Japanu u subotu. Ministarstvo zdravlja ranije danas je potvrdilo da u Japanu ima 40 slučajeva zaraze novim gripom i da se radi uglavnom o osobama koje su boravile u posetama van Japana.

Prvi slučaj u Kini

U Pekingu je zabeležen prvi slučaj zaraze od meksičkog gripa, nakon što je virus te bolesti utvrđen kod Kineskinje koja je doputovala iz SAD, prenosi danas agencija Sinhua.

Virus smrtonosnog oboljenja je utvrđen kod mlade Kineskinje koja u Peking doputovala 11. maja iz SAD, gde se školuje na jednom od tamošnjih univerziteta.

Obolela Kineskinja sada se nalazi u bolnici, a njeno stanje lekari opisuju kao stabilno.

Lekari su zamolili, posredstvom lokalnih glasila, da žitelji Pekinga ne podležu panici zbog pojave virusa meksičkog gripa u njhovom gradu, jer je obolela Kineskinja nakon dolaska u kinesku prestonicu komunicirala samo sa njenom majkom i taksistom koji su je odvezili u bolnicu.

U Kini su do sada samo još dva žitelja te zemlje zaraženi virusom opasne bolesti. Reč je o dvojici studenata koji su doputovali u svoju zemlju iz SAD i Kanade.

Više od 280 ljudi koji su se u Kini nalazili u karantinu, zbog sumnje da su zaraženi virusom novog gripa, sinoć su pušteni kući, jer lekari nisu utvrdili nikakve simptome koji bi ukazivali na meksički grip.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je širom sveta meksičkim gripom do sad zaraženo oko 7.500 ljudi, a 65 osoba je preminulo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: