Milosavljević: Moguća pojava virusa

U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj novog gripa H1N1, ali je ulazak virusa u zemlju moguć svakoga dana, izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: Beta

Petak, 15.05.2009.

14:40

Default images

"Prvi talas sa manjim brojem obolelih moguć je tokom leta. Veći talas se može očekivati tokom jeseni ili zime", kazao je Milosavljević na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je naveo da je ulazak virusa u zemlju nemoguće sprečiti, ali da su zdravstvene službe spremne da se suoče sa njegovom pojavom.

Muzički festivali Egzit i Guča, kao i Univerzijada su, prema Milosavljevićevim rečima, tri masovna javna događaja koja zbog velikog broja gostiju mogu biti poseban izazov za epidemiološku situaciju u Srbiji.

"To su događaji koji će se održati tokom leta kada inače nije sezona gripa, ali su i događaji na kojima se pojavljuje veliki broj stranih učesnika i gostiju. To će biti poseban izazov za Srbiju i zbog toga ćemo zatražiti i savete Svetske zdravstvene organizacije", kazao je Milosavljević.

Milosavljević je naveo i da je prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu od novog virusa gripa obolelo oko 6.300 osoba, a smrtnost se kreće između 0,3 i 0,5 odsto.

Predsednik Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja Predrag Kon rekao je da se procenjuje da će učestalost obolevanja od novog virusa gripa biti dva do šest puta veća nego kada je reč o sezonskom gripu.

"Prerano je i vrlo nezahvalno davati podatke o očekivanoj smrtnosti, jer se virus već sad različito ponaša u različitim delovima sveta, ali se sa velikom verovatnoćom može reći da će smrtnost biti veća nego u toku ranije registrovanih epidemija sezonskog gripa u Srbiji", naveo je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: