Rebalans ugrozio rad fakulteta

Profesori najavljuju obustavu rada ako država ne odustane od uzimanja fakultetskih prihoda. Ministar Mlađan Dinkić predlaže da plate samo neki fakulteti.

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2009.

15:08

Default images

Fakulteti u Srbiji prete da će obustaviti rad, ali to ne najavljuju studenti, već profesori i uprave fakulteta koje su nezadovoljne odlukom Vlade da svaki fakultet mora da uplati 40 odsto sopstvenih sredstava u republički budžet.

Na današnjem sastanku u zgradi Vlade Srbije, predstavnici resornih ministarstava i univerziteta formirali su radnu grupu čiji je zadatak da utvrdi koji će fakulteti biti oslobođeni obaveze koja im sleduje po zakonu o rebalansu budžeta.

Da li će i kako država budžetski deficit dopuniti iz sredstava fakulteta razmatraće najpre radna grupa koju čine predstavnici univerziteta i ministarstava finansija, prosvete i nauke.

“Postoji razumevanje da se napravi dogovor, danas smo pretresli sve probleme. Mi smo kao akademska zajednica uputili predlog uredbe Vladi Republike Srbije, gde eksplicitno tražimo da se državni univerziteti izuzmu iz člana”, naveo je rektor Beogradskog univerziteta, Branko Kovačević.

“Onog trenutka kada ne možete da uradite neki posao i ne slažete se sa nečim, časno je otići i pustiti nekoga ko bi to umesto vas umeo bolje da reši. Ja sigurno ću prvi otići, ali za dekane to je njihova odluka”, rekao je on.

Kovačević je na sednici Senata Beogradskog univerziteta studentima poručio da, ako država istraje u svojim zahtevima, "nema im druge nego da opet izađu na ulice".

Predlog za rešenje situacije ima i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Stvari nisu crno bele, ima fakluteta koji sastavljaju kraj sa krajem i naša odluka omogućava da se slučajevi reše tako što bi pojedini fakulteti bili izuzeti iz generalnog pravila", objasnio je Dinkić.

"Ako je u pitanju Hemijski fakultet u Beogradu, ili ma koji faklultet prirodnih nauka u Srbiji, sasvim je sigurno da njima treba pomoći, ali konkretno ću reći da Ekonomski i Pravni fakultet imaju toliko novca, da se rasipaju u ovoj krizi", ocenio je ministar.

Njegova ideja međutim nije naišla na odobravanje fakultetskih uprava.

“Diferencirano posmatranje fakulteta direktno ide na razbijanje univerziteta. Mislim da to nije nikako dobra mera, svi fakulteti se moraju posmatrati jedinstveno”, smatra dekan Ekonomskog fakulteta, Marko Backović.

“Pare trebaju svima, ako hoćete dobre studije - one su skupe i svi moraju da imaju novac. Različita je priroda studija i svi treba da imaju novac i treba doneti princip, a ne treba ih deliti na ove i one”, smatra rektor Kovačević.

Dok je novac u centru pažnje, o studentima se malo priča. Oni se plaše da bi dodatna izdvajanja fakulteta za državni budžet dovela do lošijeg kvaliteta nastave i većih školarina.

I dok u Hrvatskoj zbog visokih školarina štrajkuju studenti, njihove srpske kolege sačekaće odluke svojih profesora.

“Kod nas je drugačija stvar jer su fakulteti direktno pogođeni. Studenti ne osećaju nikakve reperkusije ovom merom, ali u slučaju da i oni budu pogođeni direktno, onda će se priključiti svojim profesorima”, najavljuje predsednik Studentskog parlamenta, Aleksandar Jović.

Rešenje cele situacije ne treba očekivati do sledeće nedelje kada bi radna grupa, čiji je naredni sastanak već sutra, trebalo da predloži konkretna rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: