Batut: U Srbiji nema novog gripa

Beograd -- U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj bolesti izazavan novim virusom gripa A (H1N1), saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Izvor: Tanjug
Podeli

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koji sa Ministarstvom zdravlja i posebnom radnom grupom neprekidno prati epidemiološku situaciju u zemlji, potvrdio je da u Srbiji do danas nema nijednog registrovanog slučaja novog gripa.

U saopštenju je preporučeno da putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz država u kojima se grip pojavio, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se tokom sedam dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta gde će dobiti sva potrebna uputstva.

Na sajtu www.batut.org.rs se svakodnevno revidiraju dostupne infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u svetu i dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa A (H1N1) u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.