Katanac na fakultete?

Ako se državni fakulteti, zbog rebalansa budžeta, odreknu 40 odsto svojih sredstava, to bi značilo njihovo gašenje u narednih nekoliko meseci, piše "Blic".

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2009.

01:42

Default images

Na većini fakulteta kažu da ni dodatno povećanje školarina ne bi moglo da podmiri najnužnije potrebe, kvalitet nastave bi drastično opao, a vrlo brzo bi im zbog neisplaćenih režija blokirali račune.

Rektori svih sedam univerziteta u Srbiji uputili su dopis premijeru i resornim ministrima u kome traže da se državni fakulteti oslobode obaveze proistekle iz člana 15 Zakona o rebalansu budžeta prema kome bi visokoškolske ustanove mogle da ostanu bez 40 odsto svojih sredstava.

U dopisu piše da bi u slučaju primene tog člana bio ozbiljno ugrožen nastavni proces, jer već sada država neredovno izmiruje svoje obaveze. Ministar prosvete Žarko Obradović zatražio je od Ministarstva finansija dodatno tumačenje spornog člana, a najavljen je i sastanak sa svim dekanima.

„U ovom trenutku postoje različita tumačenja tog člana, pa ćemo vrlo brzo čuti pravnu ocenu spornih stavova. Postavlja se pitanje da li fakulteti stvarno nemaju novca, što je vrlo moguće, jer je obaveza države prema visokoškolskim ustanovama regulisana u manjem obimu zbog finansijske situacije, ili pak neko od njih nije vodio računa o budućim troškovima i nije se ponašao domaćinski“, kaže ministar prosvete Žarko Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: